Четвер, 18 Квітня, 2024
ПодіїСвітУкраїна

Міністри сільського господарства ЄС стурбовані збільшенням імпорту зерна з України

Збільшення імпорту зерна з України є головною темою зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Брюсселі. Після російського вторгнення в Україну Європейський Союз зняв обмеження на торгівлю продуктами харчування та створив коридори солідарності для сприяння експорту. Це призвело до збільшення імпорту українського зерна та викликало занепокоєння в кількох країнах, повідомив Польському радіо єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцєховський, передає Польське радіо.

Збільшення імпорту зерна з України є головною темою зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Брюсселі. Після російського вторгнення в Україну Європейський Союз зняв обмеження на торгівлю продуктами харчування та створив коридори солідарності для сприяння експорту.

Це призвело до збільшення імпорту українського зерна та викликало занепокоєння в кількох країнах, повідомив Польському радіо єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцєховський: «У країнах, які межують із Україною, є певна проблема, пов’язана з надмірним імпортом, який трохи вирвався з-під контролю й це треба упорядкувати. Розглядаємо тут різні можливі дії, можливі різні форми допомоги для фермерів, які постраждали від цього надмірного імпорту».

Серед країн, які заявили про проблему, є Польща. Комісар Януш Войцеховський сказав, що він підтримує контакти з Варшавою і чекає на більш точну інформацію про наслідки надмірного імпорту. Він додав, що статистика свідчить, що торік Польща імпортувала понад 2 млн тонн зернових, а роком раніше такої ситуації не було. «Потрібно мати більше знань про те, як ця загальна проблема відображається на ситуації конкретних фермерів — і ці дані має забезпечити польська сторона», — наголосив Януш Войцєховський.

Єврокомісар повідомив, що на основі сьогоднішньої, 30 січня, зустрічі міністрів ЄС незабаром запропонує підтримку фермерам. Можна, зокрема, використовувати кризовий резерв, але в цьому питанні, як підкреслив він, потрібна європейська солідарність і згода всіх країн допомогти фермерам кількох країн.

Залишити відповідь