П’ятниця, 29 Березня, 2024
АналітикаВійнаВоєнний станСуспільство

Хедлайнери мобілізаційних скандалів: хто за ними стоїть?

Трешові відео та скандали мобілізації поряд з анонімними телеграм-каналами про роздачу повісток можуть виявитися одним з інструментів російської інформаційно-психологічної війни, диригенти якої перебувають в Москві.

А кому це вигідно розповсюджувати?

Шокуючі скандальні відеоролики, на яких люди в українському військовому пікселі тягнуть з хати «мобілізованого» чи затримують і волочать по вулиці чоловіка під жіночі крики українською мовою, масово поширюються українським сегментом Інтернету, однак насправді можуть бути зняті не в Україні, принаймні не на підконтрольній нашій державі території.

Звісно, й у вітчизняних територіальних центрах комплектування можуть бути особи, які не розуміють міри своїх повноважень. Можуть траплятися й шкідники, котрі такими діями навмисно дискредитують державу. Однак в умовах російських інформаційно-психологічних операцій, які мають на меті послабити українську обороноздатність та зірвати мобілізацію, варто запитувати не «а хіба у нас таке не може трапитися», а насамперед «кому це вигідно знімати і поширювати»?

Погодьмося, що для росіян абсолютно не проблема зняти півхвилинний відеоролик як двоє в масках тягнуть третього під обурливі вигуки українською мовою. Кожен донбаський сепаратист за потреби і без акценту заспіває солов’їною, не кажучи вже про мешканців окупованої Херсонщини чи Мелітопольщини та українців депортованих у РФ. Український військовий піксель для російських пропагандистів також роздобути не важко.

В Інтернеті є достатньо відео-доказів, які підтверджують змонтованість багатьох вражаючих кадрів про українські військові втрати. До прикладу відеоролик, на якому лежачі та закривавлені тіла українських військових в пікселі, начебто вбитих росіянами, раптом встають після вигуку російською «Знято, пацани!».

Росіяни розуміють, що більш ніж піврічні невдалі бої за один лише Бахмут не дозволяють їм легко перемогти на полі бою, то ж ставка на перемогу над Україною акцентується на розхитуванні України зсередини. Провокативний ролик, який дискредитує українську державу та армію перед власним народом і західними партнерами та паніка з повістками, можуть, поруч з відключеннями електроенергії, «втомити» українців від війни й примусити погодитися на мир на російських умовах.

Анонімні «патріоти»

Одним з інструментів поширення паніки та «втоми» серед українців стали анонімні телеграм-канали «Де роздають повістки», в яких повідомляють, що у вашому місті мало не на кожному кроці «вручають».

На перший погляд, такі групи, здавалося б, створені та наповнюються небайдужими українцями, котрі лише хочуть попередити інших чоловіків про ризик потрапити до армії. Проте чимало ознак засвідчують, що за такими анонімними телеграм-каналами можуть стирчати вуха з російської ботоферми Ольгіно чи інших центрів російських Інтернет-диверсій.

Стратегічна мета таких груп – сіяти паніку, страх, депресію і недовіру до своєї держави в українських чоловіків. Зокрема поширювати гасла на перший погляд сприйнятливі для «простого громадянина», а з іншого боку – надзвичайно корисні для ворога. Наприклад: «чому синки депутатів не воюють?», «хто розікрав зброю для армії?» і тд. Водночас, поширюються й аргументовані пости про наскрізну корупцію в армії і коментарі «простих учасників» в стилі «єврей Зеленський організовує «могилізацію» і хоче винищити українців на війні». Тобто окрім інформації про локації вручення повісток поширюється й риторика з критикою дій української держави і яскраво помітні спроби впливу на політичний світогляд учасників таких груп. А Ви собі думайте після прочитаного.

А от думати, що ФСБ оминула б нагоду скористатися з наявних проблем з мобілізацією та розпалювання антидержавних настроїв серед українців також наївно. Все, що може ослабити українську оборону і дезорганізувати суспільство, безсумнівно не обходиться без участі російських спецслужб.

Звісно, адміністратори подібних груп не такі дурні, щоб відверто розганяти тези про «укрофашистів». Навпаки, в групах навіть збирають допомогу на ЗСУ. На рахунки ноунеймів. І навіть якось назбирали 50 тис грн. Адміністратори анонімних тг-каналів часто закидають патріотичний контент і пишуть про успіхи ЗСУ, але водночас й публікують «поради юристів» як українцям в ЗСУ не потрапити. «Ми патріоти, але розганяємо паніку і зриваємо мобілізацію» – такий девіз анонімних телеграм-каналів про роздачу повісток.

А посеред інформації про локації роздачі повісток періодично публікують також сумнівні лінки на тг-канали з голими дівчатами та онлайн-казино. Для зняття напруги і додаткового заробітку, так би мовити.

Тактика антивоєнних і різного роду пацифістських кампаній для російських спецслужб не нова. Те саме Москва активно застосовувала щодо США у вигляді протестів проти війни у В’єтнамі. Тоді Кремлю потрібно було послабити бажання американців воювати щоб самим встановити комунізм у південному В’єтнамі. І досі невідомо де на антивоєнних маніфестаціях переважав вплив пацифістського руху хіпі, а де діяли платні комуністичні активісти під виглядом пацифістів.

Росіянам важко перемогти ЗСУ на полі бою, а от інформаційно-психологічними та політичними інтригами може бути легше і навіть дешевше. Принаймні оминути увагою і не використати суспільний резонанс, пов’язаний з мобілізацією, для російських спецслужб було б ще більшою глупотою, аніж розраховувати взяти Київ за три дні.

Валерій Майданюк, політолог, InfoLight.UA.

Залишити відповідь