Четвер, 25 Квітня, 2024
КриміналПодіїУкраїна

В Україні арештували товар російської та білоруської компаній

На майже 12 тисяч тон мінеральних добрив накладено арешт за матеріалами Служби безпеки України та підрозділів Бюро економічної безпеки. Вартість товару становить майже 100 мільйонів гривень, передає ЗІФ.

Іноземну продукцію виявлено у 170-ти вагонах, що перебували у Миколаєві на території Морського спеціалізованого порту. Останній належить до бізнес-структури підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа, повідомляє ТГ-канал СБУ.

Залізничні контейнери з міндобривами прибули в Україну ще до початку повномасштабного вторгнення та перебували в режимі «транзит». Вантаж належав двом іноземним компаніям – «Уралкалий» і «Беларуськалий».

Як зазначають в СБУ, власники товару планували переправити його до третіх країн для продажу й отримання мільйонних прибутків. Частину коштів у вигляді податків могли використати на фінансування війни проти України.

Працівники СБУ передали арештовану партію добрив в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Розпочато кримінальне провадження за ст. 212 ККУ (ухилення від сплати податків, зборів).

Нагадаємо, минулого року, на 7-му місяці війни, поліцейські в Миколаївській області виявили активи білоруських підприємств вартістю 50 мільйонів гривень. Під час слідчих заходів правоохоронці припинили діяльність двох модульних заводів з виготовлення асфальту.

Після цього із Мінська пролунала відповідь від на той час очільника міністерства закордонних справ Білорусі володимира макея (раптово помер наприкінці листопада минулого року). Мовляв, у білоруському уряді ретельно вивчили ситуацію з білоруськими активами в України та готові звернутися в судові інстанції з позовами про повернення власності.

«Цей аналіз у нас зафіксований, ми відстежуватимемо ситуацію. Аналогічні дії ми зробимо, якщо подібні події відбуватимуться і в інших країнах. Звичайно ж, ми не залишимо це без відповіді», – обіцяв тоді макей в інтерв’ю російському засобу масової пропаганди.

Наприкінці січня цього року стало відомо про підготовлений новий санкційний пакет проти лукашенківської Білорусі з боку Європейського Союзу. Як повідомляла «Європейська правда», у ньому багато в чому продубльовано обмеження, запроваджені ЄС проти росії.

Зокрема такі:

  • заборона експорту товарів і технологій подвійного призначення, що використовують у військових цілях і які можуть посилити промисловий потенціал країни;
  • санкції на нафту, вугілля, сталеву продукцію і золото;
  • торговельні обмеження на предмети розкоші, інвестиції та надання певних послуг;
  • заходи, що можуть вдарити по авіаційному й енергетичному секторах та ключових джерелах доходів країни.

Подібно до санкцій ЄС, запроваджених проти росії, проєкт містить виключення для медикаментів, сільськогосподарської та харчової продукції, а також дозволи на відповідні фінансові операції за участю осіб, що потрапили під санкції.

Залишити відповідь