Середа, 24 Квітня, 2024
ВійнаСвіт

Президент Франції і глава МЗС Китаю обговорили встановлення миру в Україні

Глава МЗС Китаю Ван І зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі. 

Під час зустрічі обговорювалися зусилля, спрямовані на встановлення миру в Україні. Про це повідомляє Black Sea News.

«Китай цінує роль, яку відіграє Франція як незалежна велика держава», – заявило китайське посольство після зустрічі.

«Обидві сторони всебічно обмінялися думками щодо українського питання. Ван І підкреслив, що в цьому питанні Китай наполягає на об’єктивності і завжди намагається сприяти миру і реалізації переговорів», – йдеться в заяві.

Також зазначається, що Китай «готовий співпрацювати з Францією і рештою міжнародної спільноти для вивчення політичних засобів вирішення питання з метою якнайшвидшого досягнення припинення вогню і закінчення війни».

У заяві Єлисейського палацу вказується, що обидві країни мають «спільну мету» щодо України, а Макрон наголосив на «наслідках цього конфлікту для міжнародного миру і безпеки, а також на підтримці Францією країни, яка страждає від агресії».

Ван І також зустрівся з міністром закордонних справ Франції Катрін Колонною, яка повідомила, що вони мали «ґрунтовний обмін думками щодо російської агресії проти України та шляхів роботи над вирішенням конфлікту».

Головний дипломат Китаю вирушив у турне Європою. Франція є його «першою зупинкою». Найближчими днями Ван І також відвідає Італію, Угорщину, Росію та Німеччину. Очікується, що він виступить з промовою на Мюнхенській конференції з безпеки.

Турне Ван І розглядається як частина зусиль Пекіна з відновлення зв’язків з європейськими країнами в умовах зростання напруженості між двома найбільшими економіками світу – Китаєм і США, після того, як на початку цього місяця США збили китайську шпигунську повітряну кулю.

Поїздка відбувається на тлі загострення відносин із Заходом. Відмова Пекіна засудити вторгнення РФ в Україну майже рік тому і приєднатися до інших країн у запровадженні санкцій проти Росії, ще більше погіршила ситуацію і поглибила розкол у відносинах Китаю з більшою частиною Європи.

У грудні минулого року Ван І відстоював, за його словами, неупереджену позицію його країни щодо війни РФ проти України і дав зрозуміти, що Китай поглибить зв’язки з Росією у 2023 році, пише «Голос Америки».

Залишити відповідь