Субота, 20 Квітня, 2024
Інформаційний фронтСвіт

15 років в’язниці за слово – «особливості» роботи білоруських журналістів

Майже чотири десятки білоруських журналістів отримали від режиму лукашенка різні терміни ув’язнення. За свою професійну діяльність у теперішній Білорусі можна загриміти і на 15 років. Наприклад, працівниця білоруського телеканалу Belsat Дар’я Чульцова відсиділа в тюрмі два роки за репортаж з акції масового протесту в Мінську 2020 року.

Про це у четвер, 30 березня за «круглим столом» розповіли білоруські медійники – захід солідарності з ув’язненими незалежними білоруськими журналістами організувала Національна спілка журналістів України, передає ЗІФ.

«Я відбулася мінімальним терміном – два роки. Зараз 12-15 років – це нормально у Білорусі, сидіти за журналістську роботу», – цитує Дар’ю Чульцову НСЖУ на своїй сторінці у FB.

За її словами, на білоруських журналістів, які закінчили роботу у 2020-му, через рік–два відкривають кримінальні справи, а їхніх дітей віддають у притулки. Тому багато незалежних працівників ЗМІ виїхали за межі своєї країни.

Білоруська гостя також звернула увагу на перешкоди в роботі її колег в Україні.

«Журналісти «Белсату», які працюють в Україні, мають проблему із блокуванням карток (банківських, – ред.). Не розумію, чому цю проблему не висвітлюють. Ці люди працюють і в зоні бойових дій, але їм створюють перепони», – наголосила вона.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зауважив, що ці дії навряд чи спрямовані проти незалежних білоруських журналістів, а є вимогою нацбезпеки та запропонував створити робочу групу на базі Спілки для вирішення цього питання.

Як повідомляє Центр білоруських комунікацій, заступник голови Білоруської асоціації журналістів Борис Гарецький розповів, що чимало білорусів інформовані про ситуацію в Україні саме завдяки роботі незалежних білоруських медіа.

Перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ нагадала, що представники незалежних білоруських медіа висловлювали українцям підтримку та допомагали фінансово з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

Директор Інституту світової політики, політолог Євген Магда наголосив, що українці та білоруси катастрофічно мало знають один про одного та закликав українські медіа не користуватися стереотипами при висвітленні ситуації в Білорусі.

На думку політолога, «приклеюючи» білорусів до росіян, можна лише посилити позицію росії.

Євген Магда висловив ідею створити білорусько-українське медіа та нагадав, що без незалежної України не буде незалежної Білорусі, а «без демократичної Білорусі нема безпечної Європи».

Голова НСЖУ Сергій Томіленко на своїй сторінці у FB за підсумками зустрічі з білоруськими представниками медіа написав:

Залишити відповідь