Четвер, 25 Квітня, 2024
Боротьба в тилуВ регіонахКриміналСкандал

Арешт мера Одеси Труханова може мати негативні наслідки для безпеки регіону – експерти

Одеський міський голова Геннадій Труханов арештований Вищим антикорупційним судом, з можливістю внесення застави в розмірі 13 млн 420 тис. грн. Справа стосується обвинувачень у заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси в сумі 92 млн грн у 2016 році. Сторона захисту Труханова готує апеляцію щодо оскарження вироку ВАКС.

При цьому експерти висловили занепокоєння можливими негативними наслідками арешту Труханова для безпеки в регіоні, особливо в умовах повномасштабної війни, пише Апостроф.

На думку політолога Михайла Шнайдера, “повномасштабне вторгнення понад рік тому, стало чудовим лакмусовим папірцем, щоб перевірити відданість Україні не на словах, а реальними Кроками”.

“Ми прекрасно бачили як деякі “проєвропейські” політики в перші ж дні штурмували прикордонні переходи, а деякі, хто мав абсолютно протилежний імідж, втримали свої міста від окупації”

– пише він.

Окупанти послідовно протягом тривалого часу висловлюються про Одесу як першочергову ціль для захоплення. Так званий голова кримського псевдопарламенту окупантів костянтинов заявив, що вони закінчать своє “сво” лише тоді, коли Одеса буде взята під російський контроль. Так само речник російського диктатора Пєсков заявляв, що Одесу, як і Чернігів, треба “визволяти”.

Військовий аналітик Андрій Васильчук вважає, що “рік тому загроза висадки десанту та міських боїв була надзвичайно високою. Ворог розраховував на п’яту колону, яка б з квітами вийшла зустрічати окупантів. Але Одеса зустрічала протитанковими їжаками на Дерибасівській. І всі міфи про Одесу як “російське місто” розвіялися. Неважко здогадатися, що роль міського голови в цьому не остання”.

Восени ворог здійснив ще одну спробу змусити Одесу до капітуляції, щоденно та вкрай жорстко атакуючи енергетичну інфраструктуру. Місту було важко, але воно встояло. Чи можливо було б це якби Труханов був за росію? По суті, від нього просто вимагалося нічого не робити, і місто б на місяці занурилося б в темряву. За якою прийшла б росія

, – підкреслив він.

Коментуючи ситуацію, експерти згадують рішучість Труханова та інших місцевих політиків у відстоюванні своїх міст від окупації.

На їх думку, українські ЗМІ повинні бути обережні у висвітленні судового процесу щодо Труханова, щоб не стати інструментом гібридної російської війни. Замість того, варто зосередитись на спільних зусиллях для перемоги над росією та забезпечення стабільності та безпеки регіону.

Залишити відповідь