П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВійнаПодіїРуzкій мір

У Росії захоплення Бахмута затьмарили дискусії про втрати під час цієї операції

Обговорення російських втрат під час захоплення українського Бахмуту домінувало в російському провоєнному інформаційному просторі та затьмарювало пропагандистський підтекст захоплення цього міста, — йдеться в останньому аналізі Американського інституту вивчення війни (ISW), передає Польське радіо.

Обговорення російських втрат під час захоплення українського Бахмуту домінувало в російському провоєнному інформаційному просторі та затьмарювало пропагандистський підтекст захоплення цього міста, — йдеться в останньому аналізі Американського інституту вивчення війни (ISW).

Керівник «групи Вагнера» Євґєній Пріґожин заявив в інтерв’ю у вівторок, 23 травня, що під час захоплення Бахмута загинуло 20 тисяч членів його формування – 10 тис. новобранців, набраних у тюрмах і 10 тис. професійних найманців. Тему одразу підхопили російські військові блогери, які перевели дискусію про важливість взяття Бахмута до подальших здогадок про втрати, — коментує аналітичний центр.

Фракція провоєнних націоналістів, зокрема Ігорь Ґіркін, колишній російський командир на Донбасі, засуджений за військові злочини (збиття літака MH17), почала широко обговорювати баланс втрат і припускати, що насправді він може бути ще більшим, — зазначає Інститут. За словами Ґіркіна, могли загинути понад 40 тисяч вагнерівців. Інші російські блогери зазначали, що, за словами Пріґожина, під Бахмутом загинуло більше військових, ніж за дев’ять років інтервенції СРСР в Афганістан.

Таким чином у російському інформаційному просторі домінують дискусії про те, кому варто приписати взяття Бахмута, і якою була ціна цієї операції, що фактично позбавляє Міноборони можливості представити цю подію в позитивному світлі, — підкреслюють американські аналітики. Як вони додають, після взяття міста одразу почалися суперечки про те, чи варто винагороджувати за це командування «групи Вагнера» чи регулярну армію.

Привернувши увагу громадськості до втрат, Пріґожину значною мірою вдалося перехопити бахмутський наратив і применшити меседжі Міноборони, — йдеться в повідомленні центру. Шеф «групи Вагнера», ймовірно, скористається цим моментом для посилення атак на російські політичні та військові еліти, просування свого становлення і зміцнення власних позицій у російських владних колах, — підсумовує Інститут вивчення війни.

Залишити відповідь