Четвер, 16 Травня, 2024
ПолітикаСвіт

У Страсбурзі обговорюють зміни до договорів Євросоюзу

Ключові з них стосуються серед іншого скасування права вето в кількох десятках сфер та надання Співтовариству додаткових повноважень, передає Польське радіо.

Європейський парламент у Страсбурзі обговорюватиме пропозицію про внесення змін до договорів ЄС. Пропозиція, за яку проголосували в Конституційному комітеті, містить 265 поправок. Ключові з них стосуються серед іншого скасування права вето в кількох десятках сфер та надання Співтовариству додаткових повноважень. 

Сьогоднішні обговрення і завтрашнє голосування у Європарламенті — це другий крок на шляху до зміни договорів Євросоюзу. Віддати спільноті повноваження, які зараз мають країни-члени, критично оцінює прем’єр Матеуш Моравєцький. Ані польський уряд, ані парламент не матимуть права щось сказати у ключових секторах, таких як соцільна сфера, податкова політика, безпека та внутрішні справи. Ключовим однак буде голосування чисельнішої фракції христянських демократів, хоч там також тримають дистанцію до реформи. Як розповів Дональд Туск, важливо зберегти єдність Союзу у тому вигляді, в якому вона є зараз.

Передбачається, що спрощення процедури дозволить призупинити членство країн, які порушують «цінності ЄС», такі як «верховенство права», «демократія» чи «права людини». Прихильники реформи запевняють, що збільшення повноважень Євросоюзу у питаннях оборони та військової політики зможуть гарантувати безпеку Польщі та ЄС у контексті війни в Україні.

Залишити відповідь