Неділя, 28 Квітня, 2024
ВійнаІнформаційний фронтРозслідуванняСуспільство

Мережею ширяться фейкові повідомлення про роздачу повісток на похоронах: спростування фактчекерів

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA повідомляє, що в мережі набирає обертів поширення чергового фейку щодо мобілізації: цього разу стверджується, що “п..ри із ТЦК прийшли на похорон загиблого солдата Збройних сил України, щоб вручити повістки нещасним кріпакам, які прийшли попрощатися з утилізованим бандою 95-го кварталу українцем😢“.

Старт поширенню цього наративу стала публікація в російському ЗМІ “аргумєнти і факти” від 16 січня 2024 року “От свидания до похорон. ТОП-8 способов отлова уклонистов на Украине”.

В ній, серед іншого, є такий фрагмент:

І дійсно, на початку 2023 року така інформація поширювалася. Першоджерелом було відео з мережі ТікТок користувача з ніком @vovk14888 (стереотипний для російських провокаторів нік), який, вдягнений у військову форму і балаклаву, зі зміненим голосом, без шевронів (лише SOF там де мають бути знаки розрізнення) розказав, що нібито у Сколе під час похоронної процесії її зупинили працівники ТЦК та роздали всім чоловікам повістки.

Оригінал цього відео з мережі ТікТок наразі видалено.

Цю інформацію 22 січня 2023 року поширив відомий “блогер” та противник мобілізації Мар’ян Чава, а 23 січня 2023 року – сайт ТСН.

Проте в 2024 році ворожі пропагандисти записали нове відео від людини, вдягненої у військову форму.

Тут знову відео, як з ТікТок, так і з Телеграм, але з трохи іншим змістом – нібито працівники ТЦК приїхали безпосередньо на похорони загиблого бійця вручати його родичам повістки.

Ми відстежили, що відео спочатку активно поширювалося в коментарях до українських пабліків, зокрема – УНІАН, а після цього – через потужні російські канали.

Наразі ця ворожа дезінформаційна кампанія триває.

Утримуйтесь від поширення неперевіреної та сумнівної інформації.