Неділя, 12 Травня, 2024
ТехнікаЦікаве

NASA втратило зв’язок з гелікоптером Ingenuity на Марсі

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) втратило зв’язок зі своїм гелікоптером Ingenuity, який здійснив на Марсі вже понад 70 польотів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

В NASA заявили, що втратили зв’язок із вертольотом вагою у 1,8 кілограма у четвер, 18 січня, наприкінці його 72-го польоту на Марсі.

«Дані Ingenuity, надіслані марсоходу Perseverance (який діє як реле між гелікоптером і Землею) під час польоту, вказують на те, що він успішно піднявся на призначену максимальну висоту в 12 метрів. Проте під час запланованого зниження висоти зв’язок між гелікоптером і марсоходом припинився ще до його приземлення», – заявили в NASA.

Зазначається, що нині команда, що займається проєктом Ingenuity, аналізує наявні дані та розглядає наступні кроки для відновлення зв’язку з гелікоптером.

Як повідомляв Укрінформ, гелікоптер Ingenuity був доставлений на Червону планету разом із марсоходом Perseverance NASA 18 лютого 2021 року. Свій перший політ Ingenuity здійснив 19 квітня. Вертоліт вартістю 85 млн дол. став першим літальним апаратом, запущеним на іншій планеті.