Неділя, 28 Квітня, 2024
ВійнаВійськові злочинціКриміналРуzкій мірУкраїна

СБУ викрила відомого у Львові рашиста, причетного до удару по Яворівському полігоні 

Служба безпеки України викрила пособника росфедерації, який допоміг фсб завербувати коригувальника ударів по Яворівському полігону. Нам виявився відомий свого часу у Львові колишній лідер забороненої партії “руський блок” олександр свистунов, передає ЗІФ.

“За даними контррозвідки СБУ, зловмисник допоміг фсб знайти і завербувати агента, який у подальшому скоригував повітряну атаку рашистів по Яворівському полігону у березні 2022 року.

У червні 2022 року Служба безпеки затримала цього коригувальника у Львові. Ним виявився місцевий житель, колишній співробітник радянського кдб, з яким ексочільник “руського блоку” познайомився ще під час проживання в обласному центрі”, – йдеться у повідомленні пресслужби СБУ. 

Затриманий перебуває під вартою, а його приятель із Криму продовжує підривну діяльність проти України.

За даними слідства, ворожий пособник тривалий час проживав у Львові та за завданням російських спецслужб займався створенням осередків прокремлівської політсили.

У 2013 році переїхав на територію Автономної Республіки, де залишився після захоплення українського півострова і почав сприяти загарбникам у війні проти нашої держави.

Перебуваючи там, зловмисник публічно вихваляє режим путіна та воєнні злочини загарбників проти цивільного населення України.

Фігурант регулярно публікує у власному Телеграм-каналі прокремлівські дописи, в яких виправдовує збройну агресію рф та захоплення частини території України.

Окрім того, фігурант є частим гостем в ефірах окупаційного «інформагентства» News Front, яке рашисти створили у Криму для поширення ворожої пропаганди.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили фігуранту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️⁠ ⁠ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
▪️⁠ ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Свистунов, за даними з відкритих джерел, народився в родині російських переселенців-окупантів у Львові. Після служби в радянській армії працював майстром на заводі “Електрон”, де доріс до посади начальника виробництва.

У його трудовій біографії також викладання історії у школах і вищих навчальних закладах Донецька і Львова, робота на залізниці (начальник рефрижераторного поїзда), кооперативи часів занепаду СРСР і комерційні структури часів початку украхнської незалежності.

Із 1993 року – активний член проросійської партії “Громадянський конгрес”. Із 1995 по 2001 рік – президент львівської Асоціації ділового співробітництва підприємців “Слов’яни”. У 1996 році виконував обов’язки члена ради співвітчизників при державній думі росії. У травні 1999 року провів І-ий з’їзд росіян України, на якому обраний заступником голови “Русского совета Украины”.
У квітні 2014 року виїхав до окупованого Криму (місто Бахчисарай), де продовжив колаборантську діяльність. У 2016 році брав участь від партії “Рост” у виборах до державної думи росії, але обраним не став.

Як писав ЗІФ, 4 березня 2022 року керівник “Російського товариства імені О. Пушкіна» олександр косторний надіслав представнику РФ карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки (відомого як Яворівський полігон – ред.). На карті він нібито позначив координти військовослужбовців і техніки Збройних Сил України для потенційних російських ударів. 

13 березня 2022 росіяни обстріляли полігон, влучивши у казарми, в яких спали солдати. Загинула 61 людина і ще 160 поранено.