Четвер, 16 Травня, 2024
ВійнаСвітУкраїна

Франція заперечує готовність говорити з Росією щодо України

«Франція нічого не прийняла і нічого не пропонувала», — так у Міноборони Франції коментують заяви російської влади, передає Польське радіо.

Влада Франції спростовує інформацію Росії про переговори з Москвою щодо миру в Україні. Росіяни стверджують, що французька сторона висловила готовність до переговорів під час вчорашньої телефонної розмови міністрів оборони обох країн. Париж це категорично заперечує. 

«Франція нічого не прийняла і нічого не пропонувала», — так у Міноборони Франції коментують заяви російської влади. Москва каже, що Франція та Росія хочуть повернутися до мирних переговорів щодо України, наприклад, у форматі, який два роки тому пробували в Стамбулі. Париж підтверджує, що Росія справді робила таку пропозицію, але додає, що міністр оборони Франції відреагував, засудивши російське вторгнення в Україну.

Під час розмови з Шойґу Себастьян Лекорню лише запропонував росіянам посилити обмін інформацією щодо боротьби з тероризмом у контексті нещодавніх атак ІДІЛ під Москвою. Він також застеріг від інструменталізації нападу. Це була перша телефонна розмова між міністрами оборони Франції та Росії за 18 місяців. На думку оглядачів, це є доказом того, що Париж не повністю відмовився від контактів з Москвою, незважаючи на напружені відносини та загострення інформаційної війни з боку Кремля.

Французький тижневик «L’Express»зазначає, що сам факт розмови між двома міністрами важливий, оскільки після російського вторгнення в Україну розмови на високому рівні між західним табором, який підтримує Київ, і Росією були рідкістю.