Вівторок, 30 Квітня, 2024
АналітикаВійнаУкраїна

88% українців вірять у перемогу над москалями

Нове всеукраїнське опитування Міжнародного республіканського інституту ( IRI ) показало, що абсолютна більшість українців вірить у те, що Україна переможе Росію у війні, й оптимістично бачать майбутнє країни. Високою залишається і підтримка вступу України до Європейського Союзу (ЄС) та НАТО. Опитування було проведено Соціологічною групою “Рейтинг”. 

Про це повідомила СГ “Рейтинг”, передає ЗІФ.

Українці переважно оптимістично бачать майбутнє. Коли їх запитали, чи переможе Україна, переможе у війні з Росією, 88% відповіли “так”. Крім того, 80% вважають, що майбутнє їхньої країни виглядає “скоріше обнадійливим”. 

Опитування також показує, що Україна прагне зближення із Заходом. 77% українців підтримали б приєднання до ЄС на противагу митному союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Також 77% заявили, що голосували б за приєднання України до НАТО, якби референдум проводили сьогодні. 

Опитування було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру  аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту  (IRI) по всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу) 17-21 лютого 2024  року. Метод опитування – Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) – телефонні  інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки мобільних номерів.  Всього було опитано n=2000 жителів України віком 18 років та старше. Отримані дані  опитування поважено за регіональними (область проживання та тип населеного  пункту) та віковими показниками з використанням даних Державної служби  статистики України станом на 1 січня 2022 року. Помилка репрезентативності  дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує ±3,5 відсоткових пунктів для  повної вибірки. Коефіцієнт досяжності респондентів – 14%. Опитування було проведено  за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) .