Понеділок, 29 Квітня, 2024
В окупаціїВійнаРуzкій мірУкраїна

Росія планує незаконно призвати в армію 15 тисяч людей з Криму 

На території тимчасово окупованого Криму російська влада планує незаконно призвати до збройних сил РФ 15 тисяч осіб.

Про це розповіла менеджерка з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Тетяна Савчук, пише Крим.Реалії, передає Black Sea News.

За її словами, загалом з 2022 року на півострові було виписано 60 тисяч повісток, а мобілізовано – 23 тисячі осіб.

«Мобілізація спровокувала нову масову хвилю виїзду кримських татар із Криму. Це чергова хвиля депортації з рідного Криму. Щоб уникнути мобілізації, кримчани можуть лише виїхати з території півострова, інакше, на жаль, ніяк», – зазначила Савчук в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Вона також розповіла, що юристи КРЦ допомагали людям, які не бажають бути мобілізованими.

Раніше призначений РФ військовий комісар Криму Євген Машуков заявив, що в рамках весняного призову до Збройних сил РФ планують призвати 2,5 тисячі осіб.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим та Севастополі закликало українських громадян у Криму, яких примушують до служби у Збройних силах РФ, повідомляти про ці факти. У відомстві впевнені, що незважаючи на спроби українських громадян у Криму уникнути призову, російська влада намагатиметься їх змусити служити через механізми кримінального переслідування. Вже відомо про 520 таких випадків, 206 із них зафіксовано після 24 лютого 2022 року.

За даними представництва президента України в АРК, за попередні 18 «незаконних призовних кампаній» на службу до Збройних сил РФ було призвано загалом близько 44,5 тисячі кримчан.