Понеділок, 29 Квітня, 2024
ВійнаІнтерв'юУкраїна

Кулеба заявив, що просив у партнерів “за зачиненими дверима” системи ППО в оренду

Україна веде перемовини з партнерами щодо отримання двох батарей зенітного ракетного комплексу Patriot та однієї батареї SAMP-T. Під час перемовин “за зачиненими дверима” дипломати розглядають різні варіанти, наша держава згодна навіть брати системи ППО в оренду.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю “ТСН.Тиждень”. Він наголосив, що Україна достеменно знає, де розташовані системи, однак усі вони залежать від рішення США, оскільки це американські комплекси. Якби країни дали згоду, то передання “петріотів” нашій державі було б питанням тижнів, передає OBOZ.UA.

Кулеба зазначив, що Україна зараз погодиться на будь-які варіанти, розглядаються дуже різні рішення, наприклад, Польща могла б залучити свої системи Patriot до захисту прикриття західного кордону України.

“Коли ми сидимо за зачиненими дверима, то я буквально партнерам всім кажу: “Дорогі мої, що завгодно – хочете в оренду, давайте в оренду. Хочете, щоб він прикривав ваш кордон, давайте, але дайте”, – розповів Кулеба.

Нагадаємо, також Кулеба розкритикував очільника Пентагону Ллойда Остіна за його позицію щодо ударів по НПЗ РФ. Глава МЗС зазначив, що Вашингтон виступає проти подібних атак, але водночас на цьому етапі не допомагає посилити ППО України для захисту від російських обстрілів. Якщо партнери обіцятимуть нам сім батарей Patriot і проситимуть не робити того чи іншого – тоді й буде предмет для розмови.

“А якщо немає цих батарей, немає пакета допомоги й при цьому тебе щось просять не робити – тоді про що говорити? Кожен виживає, як може”, – сказав міністр.

Як повідомляв OBOZ.UA, видання Financial Times повідомило, що Україна після руйнівних масованих атак РФ, що завдали значних збитків українській енергосистемі, взялася за пошуки додаткових систем Patriot. Зокрема, з відповідними запитами Київ звернувся до Польщі та Іспанії, Румунію ж Україна просить розглянути можливість передачі SAMP/T.