Понеділок, 17 Червня, 2024
СкандалСуспільство

Ворожа пропаганда поширює фейк про злам Резерв+ та продаж його даних в даркнеті – докази

Другий день ворожі телеграм-канали рясніють повідомленнями про те що дані з додатка Резерв+, який застосовується для оновлення даних в ТЦК, зламано і продаються в т.зв. даркнеті.

Дослідницько-аналітична група InfoLigfht.UA перевірила опублікований фрагмент (скриншот) і наводить докази, що дані – фейкові. При цьому “зліплені на колінці”, в розрахунку на відсутність критичного мислення та неготовність перевіряти інформацію.

Враховуючи що мова йде про особисті дані, не публікується ані скриншотів, ані іншої особистої інформації, тільки алгоритм, за яким кожен, хто має доступ до інтернету, може перевірити несправжність опублікованих даних.

  1. В загальному доступі є портал державних послуг, на якому можна перевіряти справжність ідентифікаційного коду. Вводячи послідовно номери з опублікованого на сайті списку, ви будете отримувати спочатку трохи дивні по віку результати, аж поки не дійдете до жіночого імені, яка нібито є молодшим сержантом.
  2. Зайшовши після цього на сервіс YouControl, ви знайдете жінку з тією датою народження, що показує портал державних послуг, але трохи іншим прізвищем та абсолютно іншим — по-батькові. А враховуючи що ідентифікація в Резерв+ відбувається через банківські сервіси, це є абсолютно неможливим.

Отже, як мінімум одна позиція – фейкова. Проте перевірили далі. Наступна позиція – солдат, якому 61 рік. Хоча мобілізація до 60. І місце проживання, яке вказано на скріншоті та реальне категорично не співпадають.

Наступному взагалі 65 років і звання – старший прапорщик. Скасоване в Україні ще у 2019 році. Але яке збережене в росії…

На цьому перевірку, здається, завершено…