Вівторок, 18 Червня, 2024
ВійнаРуzкій мірУкраїна

Херсонець в річницю підриву дамби в Новій Каховці: повінь знищила весь життєвий доробок

За словами експертів, підрив дамби Каховської ГЕС є найбільшою екологічною катастрофою з часів вибуху на Чорнобильській АЕС, передає Польське радіо.

6 червня 2024 року виповнюється перша річниця з дня руйнування греблі Каховської гідроелектростанції на Херсонщині. Українська сторона стверджує, що дамбу підірвали російські окупаційні війська. 

Знищення дамби Кахівської ГЕС спричинило гуманітарну кризу та призвело до затоплення близько 80 населених пунктів. Зокрема, під водою опинився будинок українця на ім’я Олексій. У коментарі для Польського радіо для України чоловік розповів, що паводкова хвиля змила весь дачний кооператив.

«Родина мого друга дитинства, яка мешкала на вулиці нижче, втратила все своє майно. Вода буквально накрила їхню будівлю з даху. Ми ж, в свою чергу, втратили дачу, в яку моя сім’я на протязі років вкладала всі свої сили, де пройшло все моє дитинство. Дерев’яну будівлю змило, як і увесь дачний кооператив», — поділився співрозмовник.

Руйнування Каховської гідроелектростанції призвело до викиду величезних мас води та затоплення кількох сотень квадратних кілометрів територій на півдні України.

За словами експертів, підрив дамби Каховської ГЕС є найбільшою екологічною катастрофою з часів вибуху на Чорнобильській АЕС.