Вівторок, 30 Квітня, 2024
Економіка

НБУ повідомив дані про споживчу інфляцію в Україні

У січні 2019 року споживчі ціни в Україні зросли на 1%, а інфляція у річному вимірі сповільнилася до 9,2%

Про це повідомляється у Коментарі Національного банку щодо рівня інфляції в січні 2019 року.

“У січні 2019 року споживча інфляція сповільнилася до 9,2% з 9,8% р/р у грудні 2018 року. У місячному вимірі ціни зросли на 1,0%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України”, – йдеться у коментарі.

У НБУ зазначають, що фактичний показник інфляції в січні практично відповідав траєкторії прогнозу, опублікованій в “Інфляційному звіті” (січень 2019 року).

При цьому базова інфляція (характеризує зміну цін продовольчих товарів з високим ступенем обробки, непродовольчих товарів за винятком палива, а також послуг, ціни на які не регулюються адміністративно, – ред.) у січні сповільнилась до 8,3% у річному вимірі.

У січні знизилися темпи зростання цін на послуги (до 14,2% р/р). Зокрема, уповільнилося подорожчання послуг у закладах громадського харчування, туристичних, медичних, страхових та фінансових послуг, а також послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Натомість темпи зростання цін на послуги культури та спорту, хімічне чищення, інтернет збільшувалися.

Ціни на паливо у січні знизилися (на 1,9% р/р) завдяки падінню світових цін на нафту в попередні місяці та зміцненню курсу гривні.

Залишити відповідь