Вівторок, 30 Квітня, 2024
СкандалСуспільство

Кличко підтвердив, що нардеп пропонував місту купити маски в “Епіцентрі”

Київський міський голова Віталій Кличко підтвердив, що від народного депутата Олександра Гереги (Депутатська група “За майбутнє”) надійшов лист з пропозицією придбати медичні товари для протидії епідемії коронавирусной інфекції в його компанії “Епіцентр”.

Про це мер Києва повідомив на прес-брифінгу.

За словами міського голови столиці, лист надійшов 28 квітня.

“Я підняв інформацію: такий лист нардепа зареєстрований у канцелярії КМДА 28 квітня. І ми повинні його розглянути в установленому законом порядку та відповідно до чинного законодавства”,-повідомив Кличко.

Він наголосив, що до цього подібних листів від Гереги до КМДА не було.

“Зазначу, що на початку обмежувальних заходів, коли був гострий дефіцит засобів захисту, “Епіцентр” благодійно надав місту 100 тисяч масок. І ми про це говорили на брифінгах. Також 1 квітня КП «Фармація» закупляло 50 тисяч масок у “Епіцентру” – до того, як надійшли маски, замовлені містом. Маски в «Епіцентру» були придбані КП «Фармація» не за бюджетні, а за кошти підприємства. Для розповсюдження в мережі комунальних аптек”, – повідомив Київський міський голова.

Раніше видання “Українська правда” повідомляла, що Герега звернувся до Кличка з пропозицією купити в “Епіцентрі” засоби індивідуального захисту , які з-за кордону доставив літак “Мрія”.

Лист був надрукований на бланку нардепа. 

Фото: Лист від Гереги в КМДА/pravda.com.ua

Як відомо, 23 квітня АН-225 “Мрія” перевіз із Китаю до України черговий вантаж медичних засобів.

Після появи інформації про звернення Гереги до КМДА щодо закупівлі масок, в Офісі президента повідомили, що протягом квітня держава забезпечила доставку в Україну 1,3 млн спеціальних респіраторів, понад 200 тисяч одноразових костюмів, а також 250 тисяч ПЛР-тестів з Китаю та Південної Кореї.

“Перший вид таких вантажів – це гуманітарна допомога для України, яка закуповувалася за кошти українського бізнесу зі спеціальних фондів.Другий вид – це засоби захисту, які купував бізнес як гуманітарну допомогу для регіонів свого базування”,-повідомив заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко.

Він так само пояснив, що третій вид, це товар, який постачали за комерційними запитами, зокрема від аптечних мереж та ритейлерів. У цьому випадку держава перенаправляла запити в авіакомпанії, з якими бізнес мав комерційні відносини. Натомість одним із прохань держави до авіакомпаній стало надання бізнесу максимально низької вартості перевезення, щоб наповнити ринок масками.

Як розповів Кирило Тимошенко, надалі необхідні засоби закуповуватимуться структурами Міністерства охорони здоров’я і постачатимуться для наповнення резервів.

Згідно з даними opendatabot, ТОВ “Епіцентр К” належить родині Олександра та Галини Гереги (51.3% та 47,97% відповідно) та Тетяні Суржик (0.73%).

Олександо Герега депутат 7,8 та 9 скликань. Він є членом депутатської групи “За майбутнє”. Також він голова підкомітету з питань загального податкового адміністрування та оподаткування на прибуток підприємств, бухгалтерського обліку і аудиту Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Залишити відповідь