Середа, 15 Травня, 2024
РозслідуванняСкандал

Як і хто намагається інформаційно знищити Анатолія Гриценка?

Почалася передвиборча гонка, і маса українських ресурсів синхронно поширює компромат, вигаданий або реальний, про кандидатів в президенти. Анатолій Гриценко – один з головних героїв цих публікацій.

В останні тижні серпня десятки інтернет-ресурсів повідомили читачам, що невідомими був «знайдений будинок Анатолія Гриценка в Кончі-Заспі», його чотири квартири і що полковник «в черговий раз засвітився в корупційному скандалі». Джерелом новини було відео, опубліковане в фейсбук-співтоваристві «Реальний Грищ», де розміщуються будь-які матеріали, здатні зіпсувати реноме колишнього міністра оборони і нинішнього потенційного учасника президентських перегонів. І

ноді це розслідування «Слідства.інфо», «Наших грошей» та інших журналістів-розслідувачів, зроблені два-три роки тому, а іноді – історії про особисте життя Гриценко, чутки, плітки і допущення. Вгорі сторінки закріплено відео Олександра Дубинського, ведучого каналу «1 + 1». Він розповідає в особистому відеоблозі, що «Гриценко насправді не кандидат», їм повністю «керує Юлія Мостова», тобто дружина Гриценко. Тема, заявлена ​​Дубинським, спільнотою використовується щосили: картинки з написом «Гриценко-підкаблучник» постійно розміщуються на цій сторінці. Крім того, тут же публікують відео і пости, в яких називають Гриценко маріонеткою Пінчука, Хмельницького, Фірташа, Льовочкіна (це знову відео Дубинського), Порошенко і агента узагальненого Кремля.

Почему информация о доме Гриценко внезапно стала сенсацией?

Фотографії будинку Гриценко, який став приводом для численних новин, були взяті з відео, також розміщених в цій спільноті. Наприклад, так поступили сайти «Голос.юа», «Власті.нет», «From-ua», «Politeka», «Капітал» та інші. Новини при цьому практично однакові, з однаковими заголовками – «У Гриценка нашли будинок у Конча-Заспі та Чотири квартири у центрі Києва». З такими ж однаковими заголовками були опубліковані ще десяток новин про те, що «Гриценко відмовляється коментувати свою елітну нерухомість» – подібні матеріали вийшли на сайті «Українських новин», «Вістей», «Подробиці», «Голос.юа», «Знай. юа »,« Коментарі »та інших. Цікаво, що в усіх матеріалах згадується «розслідування УНІАН про те, що Гриценко незаконно передав« 24 гектара елітної землі Міноборони ». Більш того, в більшості матеріалів в якості ілюстрації використовується рекламний банер УНІАН з цим «розслідуванням».


Саме розслідування УНІАН, так рекламоване і в матеріалах десятків видань, (крім вище перерахованих, про нього писали «КП в Україні», ZIK, «Коментарі»), і в банерообмінніках, насправді розслідуванням УНІАН не є. Більш того, навіть в заголовку матеріалу, який був опублікований на сайті агентства, що входить в холдинг «1 + 1», давалася посилання на якісь ЗМІ: «ЗМІ знайшли документи про сумнівну продажу Гриценко 24 га землі ВСУ в Києві». Важко зрозуміти, навіщо «Вістям» і «Подробицям» розміщувати в своїх новинах скрін з рекламного банера УНІАН і піарити розслідування, яке саме УНІАН не проводило. Можна ж було зайти на сайт агентства і в першому ж абзаці знайти джерело – сайт «Аргумент». Цікаво також, що і новина на УНІАНі, і матеріал «Аргументи» з’явилися майже два місяці тому – 4 червня. Але всі перераховані сайти стали посилатися на це «розслідування УНІАНУ» як по команді в середині серпня. А пік інтересу припав на 22-26 серпня.

Крім постійної прив’язки до матеріалу УНІАН (а насправді «Аргументу»), у всіх новинах, масово повідомляють про нібито сенсаційне розслідування з приводу нерухомості Гриценко, теж нічого сенсаційного немає. Відео, яке було викладено в співтоваристві «Реальний Грищ», де показана зйомка з квадрокоптера садиби Гриценко, – це фрагмент відео півторарічної давності, викладеного на сайті 1news.com.ua під назвою «Перший непрохідний. Як розкрадалася армія» 20 грудня 2016 року. Саме відео частково складається з фрагментів відео інших каналів журналістських розслідувань – наприклад, «Наших грошей», матеріалів «ТСН», інтерв’ю Соні Кошкіній – а частково є оригінальним розслідуванням неназваних журналістів сайту 1news.com.ua. І ще півтора роки тому для цього сюжету політали над будинком Гриценко і Мостової, і тоді ж показали в програмі інформацію по чотирьох квартирах, що належать дружині політика.

До речі, в показаних документах з реєстру можна з легкістю дізнатися адреси трьох квартир з чотирьох, їх метраж і точну адресу будинку, де живе з сім’єю політик – що може вважатися порушенням закону про персональні дані. У матеріалі також є фактичні помилки – наприклад, показаний новий багатоповерховий будинок, в якому знаходиться одна квартира Мостової, а повідомляється, що в цьому будинку відразу три квартири, «мабуть, об’єднані» в одну. Старий будинок, в якому розташовується як мінімум дві квартири площею 80,2 і 39,9, в розслідуванні не показали. Але, втім, це дрібниці.

Кілька ресурсів також давали абсолютно ідентичні новини про створення самого співтовариства «Реальний Грищ» – крім регіональних сайтів, це «Знай.юа», «Коментарі», «Голос.юа», сайт Прямого каналу, «Антикор», «Контракти» та інші .

До речі, на ютуб-каналі «Реальний Грищ» відео про будинок і квартири Гриценка за тиждень переглянуло понад півтора мільйона користувачів. У цьому ж каналі нещодавно була розміщено запис переговорів імовірно Коломойського з імовірно Бродським – де людина з голосом, схожим на голос Коломойського, розповідає про те, що «Гриценко у нього просив п’ять мільйонів доларів». Якщо допустити, що запис справжній, то (крім цікавого факту про п’ять мільйонів) виникає питання про джерела, які постачають інформацію спільноті «Реальний Грищ» і прослуховують олігарха.

Цікаво також, що раніше шукали будинки і квартири у Гриценка якось не дуже пильно. На його сайті викладені декларації з 2006 року – так що можна простежити, як сім’я політика набувала нерухомість. Більш того, в гостях у Гриценка була програма «Абзац» Нового каналу – в попередній передвиборчий період, тобто в 2014 році – і знімали в його заміському будинку. У сюжеті добре видно і величезна територія, і великий – більше 300 метрів – будинок, і прибудови, і озерце, і сосновий ліс, і вихід до Дніпра. Тобто все те, що так зацікавило авторів і редакторів нинішніх новин про Гриценка. Звичайно, цікаво, коли і як заробили Гриценко і його дружина гроші, щоб побудувати такий будинок; ще цікаво, чому всі ці «не новини» просуваються синхронно, на сайтах, які досить часто лідирують в рейтингах ІМІ за кількістю розміщення джинси – і причому тут дивна реклама УНІАНу.

Інтерес до Гриценко вельми несподіваним способом виявляли і раніше в проектах холдингу, що належать Коломойському. Наприклад, Олександр Дубинський робить це не тільки в своєму особистому відеоблозі. Як креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань «1 + 1», Дубинський займається програмами «Українських сенсацій». Яка в кінці травня випустила приголомшливо креативний сюжет про те, як Гриценко і Бойко наймають чорних магів, щоб досягти успіху в президентських перегонах.

Після квартир і будинків у інтернет-ресурсів з’явилася нова тема: «таємна нічна зустріч» Гриценко і Порошенко. Фотографії, які нібито доводять факт цієї зустрічі, були опубліковані сайтом «Голос.юа», потім були підхоплені десятками сайтів – все тими ж: «Вести», «Контракти», «Капітал», «Українські новини», плюс «Багнет» – а трохи пізніше на підставі цих фото з’явився ще десяток однотипних новин із заголовком «Армія ботів, скелети в шафі і накручені рейтинги: як Гриценко йде в президенти» – «Антикор», «Багнет» і так далі. Всі вони стверджують, що Гриценко – технічний кандидат Порошенко. Поки його ще ні разу не пов’язали тільки з одним політиком – Тимошенко, і одним олігархом – Коломойським. Хоча, можливо, це і логічно, якщо врахувати, що Коломойський назвав Тимошенко фаворитом на виборах, а Гриценко – її конкурент.

Гала Скляревська, Детектор-медіа.

1 коментар

Залишити відповідь