П’ятниця, 29 Березня, 2024
ІсторіїЦікаве

Садівник із Запоріжжя поділився секретами вирощування рекордно великого винограду

Ви можете собі уявити ґроно винограду, де кожна ягода важить майже сто грамів!? Саме такими успіхами можуть похвалитися садівники із Запоріжжя. Там знаходиться неформальний український центр виноградарства. Але і в інших регіонах їхні колеги намагаються не відставати.

Кожна із цих лоз  — справжній шедевр. Раніше таке можна було побачити лише на спекотному півдні.  Тепер доступно і для нашої, так званої, північної зони ризикованого виноградарства.

Дуже великі грона, дуже великі ягоди, і набирає смак гармонійний смак десь на кінець вересня. Щоправда, назвати ягоди такого розміру «дамськими пальчиками»  — язик не повертається. За розміром — це скоріше пальці чоловіка-богатиря. Напевно, «Нащадка Різомата». Саме таку назву має цей сорт, близнюк сортів «Ювілей Новочеркаська» та «Преображеніє».

vinograd
vinograd
vinograd
sajency-vinograd-preobrajenie-3-saj3

Про виноград Олександр може розповідати годинами. Про «Фуршетний», ягоди якого наче сливи, «Руслан» — один із кращих столових темних сортів. Усі просто не перелічити. Перегній і біогумус дають такі нотки.

Тож, сьогодні, як ніколи, все у ваших руках. Можливостей — безліч. Експериментуйте. І нехай саме ваші грона вражають!І на останок кілька порад. Хоча виноград росте, фактично, на будь-яких ґрунтах, якщо його добре підживлювати, смак буде виразнішим. А щоб додати цукристості та посилити смак, завчасно припиняємо полив.

Залишити відповідь