Четвер, 18 Квітня, 2024
Історії

Захисник природи не говорив 17 років. Він вчився слухати своїх опонентів

Джон Френсіс планував провести один день мовчки. Натомість, він не говорив 17 років.

На початку 1971 року Джон Френсіс вирішив, що більше ніколи не буде користуватися послугами автомобільного транспорту. Це був його протест проти екологічної катастрофи поблизу Сан-Франциско, коли зіткнення двох танкерів компанії Standard Oil призвело до наймасштабнішого нафтового забруднення в історії затоки.

Більшість екологічних активістів не погоджувалася з категоричним рішенням Френсіса. Його опоненти відкрито глузували з цієї позиції, заявляючи, що Джон лише залишає більше палива іншим споживачам. Френсіс довгий час агресивно відстоював своє рішення, але в якийсь момент зрозумів, що повністю перестав сприймати чужу точку зору.

«Я слухав. Але я знав, що вони скажуть. І тоді я переставав чути їхні слова. Мене настільки поглинали роздуми про захист власної точки зору, що я ставав глухим до слів опонентів».

В 1973 році захисник природи прийняв рішення перестати говорити на один день. Йому сподобався експеримент і він вирішив продовжити мовчанку… Гра затягнулася на 17 років.

Френсіс каже, що цінує свій досвід мовчання, адже встиг навчитися багатьом речам за цей час. Він закінчив університет і отримав науковий ступінь. Став першим експертом в сфері вивчення наслідків нафтових забруднень. Провів декілька років у самостійних піших подорожах територіями США та Південної Америки. В якийсь момент Джон усвідомив, що з легкістю може мовчати до кінця життя…

«Після 17 років, які я провів мовчки, я знаю, як важливо, щоб хтось чув твої слова».

Френсіс перервав тишу 22 квітня 1990 року. Це була дата 20-ого святкування Дня Землі, мета якого спонукати людей бути уважнішими до вразливого довкілля нашої планети. Джон розповів, що за 6205 днів мовчанки він зрозумів, наскільки важлива участь людей в екологічних процесах. Він відмічає, що суспільство повинно задуматись над тим, як рухи за громадянські, гендерні та економічні права впливають на навколишнє середовище.

Дізнатися більше про життя екологічного активіста можна з його лекції на конференції TEDx.

Залишити відповідь