Середа, 24 Квітня, 2024
Техніка

Винахідник Всесвітньої павутини хоче створити нову мережу

Один з творців Всесвітньої павутини Тім Бернерс-Лі розповів про своє бачення створення нової, децентралізованої мережі.

Про це УНН повідомляє з посиланням на Business Insider.

У своєму недавньому блозі Бернерс-Лі виклав, що він задумав – і це маніфест щодо “нового, більш справедливого інтернету”.

“Мережа перетворилася у двигун несправедливості і розділення, під впливом потужних сил, які використовують її для своїх власних порядків денних”, – написав Бернерс-Лі, розмірковуючи над своїм винаходом.

“Сьогодні я вважаю, що ми досягли критичного переломного моменту, і потужна зміна на краще можлива і необхідна”, – додав він.

Як зазначається, Бернерс-Лі сподівається “повернути джина у пляшку”.

Так, він вказав на свій проект з відкритим вихідним кодом Solid, над яким він працював останні кілька років. З Solid Бернерс-Лі сподівається надати користувачам набагато більше контролю над своїми даними, дозволяючи їм вирішити, які з їхніх програм можуть отримати до них доступ.

“Solid – це платформа, побудована з використанням існуючої мережі. Вона дає кожному користувачеві вибір щодо того, де зберігати дані, які конкретні люди і групи можуть отримувати доступ до окремих елементів і які програми ви використовуєте”, – повідомив він.

Бернерс-Лі також запустив нову компанію Inrupt, яка надасть комерційну структуру, у межах якої можна буде просувати Solid.

“Я неймовірно оптимістично налаштований щодо цієї нової ери мережі”, – додав Бернерс-Лі.

Залишити відповідь