П’ятниця, 29 Березня, 2024
Здоров'яІсторії

Жити спокійним життям

Моє життя близько 8 років тому, коли я тільки почав його спрощувати, згадується мені досить неспокійним. Я погоджувався на будь-які пропозиції і ходив на громадські заходи, їздив всюди, займався божевільною кількістю справ і перебував у постійній метушні.

Я знайомий з багатьма людьми, які більше спілкуються в мережі, а не особисто, розсилають повідомлення, сидять в тумблері, постять картинки і оновлюють статус. Я розумію необхідність соціальних зв’язків, але при цьому бачу, як все це викликає звикання. І приводить до того, що тиша просто зникає з нашого життя.

Зараз я дуже ціную тихий простір. Я люблю тихим ранком попити чаю, помедитувати, написати щось, поки світає і діти ще сплять. Я люблю тишу під час пробіжок і довгих прогулянок, коли я можу обміркувати свої ідеї, дати своїм думкам простір, подумати над своїм життям.

Тихе місце, в якому я дозволив собі існувати, робить можливим не тільки мою письменницьку роботу, але й приносить всі покращення в моєму житті: здорове харчування, звичку тренуватися, медитацію, позбавлення від мотлоху, зменшення прокрастинації… Завдяки тихому простору у мене є можливість більш усвідомлено діяти і час, щоб подумати, чи дійсно те, чим я займаюся, це те, як я хочу прожити своє життя.

Тепер я зробив своє життя більш спокійним. У мене є мій тихий ранок для медитації, чашечки чаю та письменницької діяльності. А ще мої чудові пробіжки, час наодинці з моєю дружиною, читання з дітьми..

Сьогодні я бажаю вам тихого життя.

Кілька ідей:

— Створіть маленький тихий ранкове простір.
— Медитуйте для початку по 2 хвилини в день. Просто сядьте і зосередьтеся на диханні, повертаючи на нього увагу, коли думки відволікають вас.
— Коли ви відчуєте порив до спілкування в мережі, зробіть паузу. Замість цього дайте собі трохи тиші.
— Коли ви відчуєте автоматичний порив відповісти «Так» на будь-яке запрошення, подумайте над тим, щоб відповісти «Ні», якщо тільки згода не принесе в ваше життя щось по-справжньому вартісне.
— Відмовтеся від музики на пробіжці або прогулянці. Замість цього дайте трохи простіру вашим думкам.
— Коли хтось говорить з вами, просто слухайте, замість того, щоб говорити про себе. Вбирайте інформацію.
— Приділяйте час вашим близьким. Час, проведений один-на-один — це найкращий варіант. Будьте уважними до цих годин.
— Приділяйте час для творчості без відволікань.
— Присвятіть час позбавленню від мотлоху і створенню простору для умиротворення.
— Збільште паузу між вашою автоматичною реакцією і вашими діями (або словами). Достатньо всього лише однієї секунди. Використовуйте її, щоб вирішити, чи доречна ваша реакція.
— Замість поспіху, вдихніть і зупиніться на секунду.
— Приділяйте увагу відчуттям, що виникають коли ви їсте, п’єте, робите щось.
— Щодня залишайте певну кількість часу для роздумів над своїм життям.

Вам не потрібно виконувати всі пункти одразу. Повільний, радісний прогрес буде найкращим. У цьому світі, повному шуму і відволікань, ви створите тихий простір, який стане новим світом рефлексії, умиротворення і краси. Це ваш власний світ, в якому варто жити.

Автор: Лео Бабаута

Залишити відповідь