Четвер, 25 Квітня, 2024
InГаджет

Всіх поб’ю і навіть не спітнію. Огляд смартфона Samsung Galaxy Note 9

Новий убер-супер-пупер-флагман від Samsung як завжди хвалиться максимальними характеристиками і найбагатшим функціоналом. Багато хто говорить, що це найращий смартфон у світі. Подивимося на ділі (джерело – NV.ua).

Samsung Galaxy Note 9 втілює філософію лінійки Note повною мірою. У цьому смартфоні зосереджені всі найкращі розробки Samsung. І немає ніяких компромісів.

За що й виставлений відповідний цінник (від 32 тис грн), здатний довести до інфаркту ту частину населення, що купує бюджетні смартфони в розстрочку.

Чи вартий Galaxy Note 9 своїх нечуваних грошей? Чи потрібно поспішати переходити на нього, якщо ви є власником попередньої моделі Galaxy Note 8?

Ось, що я можу сказати після місяця використання Samsung Galaxy Note 9 як основного смартфона.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note 9 – Дизайн

Нічого нового скажете ви, і будете… в цілому, праві.

У порівнянні з Galaxy Note 8 відмінності мінімальні. Не впевнений, що навіть співробітники Samsung з легкістю відрізняють «дев’ятку» від попередньої моделі при погляді на фронтальний бік апарата з відстані хоча б метр.

Рамки навколо екрану менші, у заокруглення екрану інший кут, колір канта корпусу трохи відрізняється. Шерлок Холмс, ймовірно, міг би помітити такі нюанси, але звичайній людині це не під силу.

На «спинці» відмінностей трохи більше – сканер відбитків раніше розташовувався збоку від камери, тепер же його перенесли трохи нижче камери.

Samsung Galaxy Note 9

В принципі, не критична відмінність, але багато хто вважає, що так смартфон виглядає краще, та й користуватися сканером зручніше.

В Україні Galaxy Note 9 доступний в трьох колірних рішеннях (чорний, синій, золотистий). При будь-якому з них фронтальна частина чорна. Колір стилуса, пардон, S Pen, відповідає корпусу (крім синього варіанта, в якому стилус жовтий – дуже піде любителям українського прапора).

Samsung Galaxy Note 9

В цілому Galaxy Note 9 виглядає дуже стильно і сучасно. І найголовніше – дорого і пафосно. Навіть не найпросунутіша людина з першого погляду розуміє, що перед ним досить дорогий пристрій.

Але, повторюся, відмінності від Galaxy Note 8 мінімальні і майже непомітні.

Samsung Galaxy Note 9 – Екран

Екран трохи виріс (6,4 проти 6,3 дюйма), але це незначна різниця.

Базова роздільна здатність 2220*1080 пікселів (FHD +), але в налаштуваннях ви можете як збільшити її до 2960*1440 (WQHD +), так і знизити до 1480*720 (HD +).

У першому випадку картинка стає трохи гладшою (що в більшості випадків непомітно), а в другому – набагато більш зернистою, але інколи цим можна пожертвувати заради енергозбереження.

Зазначу, що за моїми суб’єктивними враженнями, після увімкнення WQHD+ час роботи смартфона скорочується приблизно на 15-20%. З огляду на описаний вище мінімальний виграш в якості картинки, більшості користувачів краще з цим налаштуванням взагалі не гратися.

Samsung Galaxy Note 9

Ну а сам собою екран, на мій погляд, найкращий на ринку. Соковиті яскраві кольори, відмінний контраст, величезний запас яскравості (завдяки чому картинка залишається помітною навіть на яскравому сонці – фотографи оцінять видимість при зйомці). Цей екран прекрасно підходить і для перегляду відео, і для роботи з фото, і для малювання.

Не можу не згадати улюблену мною функцію Always on Display, якої мені дико не вистачало, наприклад, в тому ж iPhone X.

Galaxy Note 9 може виводити на екран годинник і повідомлення, а також якусь картинку в режимі очікування. Коли смартфон лежить на столі, вам досить просто поглянути на нього, щоб зрозуміти, чи не пропустили ви важливе повідомлення. Це економить купу часу протягом дня – той же iPhone X потрібно як мінімум взяти в руки, щоб засвітився екран.

Краї екрана Galaxy Note 9 загнуті, це створює цікавий ефект дійсно безрамкового екрану. І мені такий спосіб збільшення його площі здається більш логічним, ніж виріз (моноброва) в iPhone X і тьмі-тьмущій «андроїдів» цього року.

Я використовував iPhone X майже півроку як основний смартфон, і так і не зміг звикнути до вирізу.

До речі, не буду видавати це за об’єктивну думку (для цього є спеціалізовані видання), але екран Galaxy Note 9 сподобався мені набагато більше, ніж екран iPhone X. Якість картинки помітно краща, запас яскравості більший.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note 9 – Залізо і софт

У мене побувала версія 6/256 ГБ. Її позаочі вистачить активному і вимогливому користувачеві. Для справжніх поціновувачів топового заліза є версія 8/512 ГБ.

Процесор у всіх версіях однаковий – 8-ядерний Exynos 9810.

Коротке резюме – все літає. «Пригальмувати» смартфон нереально. Ігри йдуть на максимальних налаштуваннях. Інтерфейс відмалювали ідеально і працює гладко. Загалом, це той випадок, коли переходячи з iPhone, ви нічого не втратите.

Мені дуже подобається функція «панелі Edge» – по суті, це лаунчер, який можна «витягнути» пальцем через край екрану праворуч. Панелей може бути кілька (налаштувань там багато), туди можна винести вибрані контакти і додатки, календар, погоду, оптимізацію смартфона і багато іншого. Це позбавляє від необхідності захаращувати головний екран безліччю іконок.

До речі, на бічні панелі можна додавати здвоєні ярлики застосунків – наприклад, браузер-пошта. І коли ви натискаєте на такий ярлик, запускаються обидва застосунки в режимі «два вікна на екрані». Це просто дико зручно.

Завдяки таким дрібницям і формується сприйняття Galaxy Note 9 як зручного робочого інструмента. Набагато зручнішого, ніж iPhone X, наприклад, який для серйозної роботи підходить набагато менше.

Ну і звичайно, не можна залишити поза увагою в цьому контексті ключову «фішку» Galaxy Note 9 – стилус, який Samsung традиційно називає S Pen.

Крім традиційного функціоналу, який зав’язаний на можливість писати прямо на екрані, в Galaxy Note 9 з’являються нові можливості. Тепер стилус обладнаний bluetooth-модулем і може бути використаний як пульт для управління камерою або показом слайдів у презентаціях. У стилус вбудований невеликий акумулятор, який заряджається від смартфона, поки стилус знаходиться в гнізді. Як пульт S Pen працює на відстані до 10 м від смартфона (обмеження технології bluetooth).

В іншому, стилус залишився таким же, як і в Galaxy Note 8. Можна вийняти його і написати замітку прямо на екрані заблокованого смартфона. Це фантастично зручно, я користуюся цією функцією, як мінімум, кілька разів на день.

Якщо ж дістати стилус при розблокованому екрані, відразу спливає меню, що показує можливості (замітка, малюнок, вирізати частину картинки з екрану з можливістю малювати і писати на ній тощо).

Стилус – річ просто наркотична. Звикаєш швидко, відвикнути неможливо.

Замість того, щоб довго писати в месенджері своєму колезі, про те, що на такому-то сайті з’явилася така-то новина з цікавим фактом, я можу просто в два помахи стилусом вирізати картинку з цього сайту і підкреслити (або обвести) будь-яким кольором цікаве місце в тексті або на картинці, поруч написати щось і тут же відправити це у вигляді зручного зображення.

Ну і звичайно, фантастично зручно займатися з дітьми математикою та іншими шкільними дурницями 🙂 Набагато зручніше, ніж з ручкою на папері. Можна оперативно змінювати кольори, витирати непотрібне з екрану тощо. Ну і врешті-решт, стимулювати дитину – якщо розв’яжеш приклади правильно, дам помалювати.

Але вистачить про стилус, поговоримо про інші фішки.

У Galaxy Note 8 можна було використовувати розпізнавання обличчя і сканування райдужної оболонки очей тільки окремо – «або-або».

У Galaxy Note 9 функції можна використовувати паралельно. До того ж функція розпізнавання обличчя стала досконалішою (і в цьому плані перевершує навіть Galaxy S9 цього року). У неї є інфрачервоне підсвічування, яке дозволяє розпізнавати обличчя мало не в повній темряві.

Спеціально порівняв, як працює функція розпізнавання обличчя на Galaxy Note 9 і в iPhone X. Різниці немає ніякої. Ні в швидкості, ні в точності розпізнавання. Galaxy Note 9 – перший «андроїд», який домігся такого паритету.

Але з огляду на, що в Galaxy Note 9 є альтернативні опції ідентифікації, наприклад, сканування райдужної оболонки і відбиткыв пальців, то я б назвав його більш секьюрним рішенням, ніж iPhone X.

Samsung Galaxy Note 9

Не хочу приділяти цьому моменту багато уваги в огляді, але зверніть увагу на історію з примусовим розблокуванням смартфона правоохоронними органами США. У випадку з iPhone X його досить піднести до вашого обличчяи. І це не порушує конституційні права людини. А ось вимога прикласти палець до сканера відбитків – це інша розмова. Зрозуміло, що в Україні інші реалії спілкування з «органами», але все ж. Додаткові опції безпеки не завадять.

І наостанок – є захист від води і пилу IP68.

Galaxy Note 9 продається з Android 8.1.

Samsung Galaxy Note 9 – Камера

У Galaxy Note 9 цілком пристойна 8-мегапіксельна фронтальна камера, про яку я не можу сказати нічого поганого. Втім, і вихваляти її теж нема за що.

А ось основна камера, на мій погляд, гідна певної порції дифірамбів.

Її детальні характеристики і опис зажадали б окремого довгого тексту. Обмежуся найважливішим – це 12-мегапіксельна камера з двома об’єктивами, оптичною стабілізацією зображення і змінною діафрагмою (f1/5 – f2/4). У камери також є інтелектуальний режим, схожий на той, що є в топових моделях Huawei – смартфон розпізнає, що знаходиться в кадрі, і вибирає відповідний режим зйомки і налаштування. Також система вміє попереджати про те, що лінза брудна і її потрібно протерти.

Функція працює досить швидко і в цілому досить корисна.

Налаштувань у камери стільки, що, купивши Galaxy Note 9, можете сміливо резервувати під вивчення камери кылька днів.

Про якість зйомки можу сказати таке. Я користувався всіма топовими флагманами цього року (крім, мабуть недавно представленого Google Pixel 3, який до нас ще не доїхав).

Так ось, усереднено (якщо брати фото в абсолютно різних світлових умовах і враження від програми камери – швидкість роботи і т. д.) Galaxy Note 9 однозначно більше підходить для любителів фотографії, ніж iPhone X. В дуже багатьох ситуаціях у iPhone виходять фото, які вимагають корекції. У той час як Galaxy Note 9 видає кадри, які втручання не потребують.

У порівнянні з топовими рішеннями Huawei герой цього огляду виглядає, як мінімум, не гірше. Знімки Galaxy Note 9 в масі своїй чіткіші й різкіші, але камери Huawei часом краще працюють з насиченими кольорами (захід сонця на морі і т. д.). Тож, якщо ви вибираєте смартфон з кращою камерою, раджу переглянути максимальну кількість зразків знімків з цих апаратів і вибирати за покликом серця.

Крім того, зазначу, що у Galaxy Note 9 набагато краще, ніж у конкурентів працює портретний режим з розмиванням заднього фону. На відміну від тих же рішень Apple і Huawei, він майже ніколи не помиляється. Тут не буває розмитих вух у об’єкта зйомки і раптово різких гілок на задньому плані.

Відеозйомкою я мало захоплююся, тому авторитетно висловлюватися не буду. Скажу лише, що на мій погляд, Galaxy Note 9 коректніше підбирає баланс білого і рідше помиляється з фокусуванням, ніж iPhone X. З рішеннями Huawei тут паритет, хоча «китайці» все ж краще знімають відео в сутінках.

І так, якщо у вас Galaxy Note 8 і ви думаєте, чи варто міняти його на Galaxy Note 9, то в плані камери прогрес помітний, але не радикальний. У Galaxy Note 8 камера теж абсолютно шикарна за нинішніми мірками. Знімки основний і фронтальної камер Samsung Galaxy Note 9


Samsung Galaxy Note 9 – Автономність

У Galaxy Note 9 встановлений акумулятор ємністю 4000 мАг (у «вісімці» було 3300 мАч). У моєму випадку це стабільно 6-7 годин роботи екрану. Повний день Galaxy Note 9 працює навіть при дуже активному завантаженні. Якщо ж користуватися смартфоном не дуже активно, то він спокійно працює два дні від однієї зарядки. А вже якщо знизити роздільну здатність екрана до HD + і увімкнути в налаштуваннях найагресивніше енергозбереження, то можна домогтися і трьох днів.

Швидка зарядка, що йде в комплекті зі смартфоном, дозволяє повністю зарядити акумулятор за 90 хв. Приблизно за 1,5 години Galaxy Note 9 повністю заряджається на фірмовій самсунгівській бездротовій зарядці (так само з quick charge).

Samsung Galaxy Note 9 – Мультимедіа

Galaxy Note 9 – це звук Dolby, з численними доступними еквалайзерами і ефектами, стереодинаміки від AKG.

Є звичний аудіороз’єм 3,5 мм, за що я, наприклад, дуже вдячний, оскільки у мене є кілька пар улюблених навушників з відмінним звучанням, які банально валялися без діла, поки я користувався iPhone X і Huawei P20 Pro.

Але це не означає, що я – бронтозавр, який не визнає сучасні технології. Бездротові навушники однозначно зручніше, наприклад, на вулиці. Тому я ними теж користуюся.

У Galaxy Note 9 є bluetooth версії 5.0, підтримується кодек aptX (передача музики в lossless-форматі), є можливість одночасної трансляції звуку на два пристрої (тоюто ви можете слухати музику разом з кимось). Дуже класна, до речі, функція.

Можна вибрати в налаштуваннях, на який пристрій транслюється звук з різних застосунків. Наприклад, звук з відеоплеєра можна направляти на зовнішню колонку, а з музичного плеєра – на навушники.

У загальному і цілому, як за можливостями, так і за якістю звучання Galaxy Note 9 – це відмінний вибір для меломана.

Вердикт НВ

10/10

Начебто, проситься висновок про те, що Samsung Galaxy Note 9 – найкращий у світі смартфон за сукупністю можливостей і характеристик.

І все ж, це твердження не зовсім є правомочним. Наявність стилуса, пардон, S Pen, робить Galaxy Note 9 гравцем у власній лізі. Його навіть не зовсім коректно протиставляти новим флагманам Apple. Для порівняння з ними більше підходить Galaxy S9/S9 +.

І якщо вам зовсім не цікавий функціонал, пов’язаний з S Pen, малюванням і рукописним введенням, то Galaxy Note 9 вам не потрібен. Дивіться в бік Galaxy S 9.

Але перш ніж робити висновок про непотрібність стилуса, знайдіть можливість спробувати його на ділі. Штука наркотична, я не жартую.

Тепер другий аспект. Чи варто переходити на Galaxy Note 9, якщо у вас минулорічний Galaxy Note 8?

Відповідь скоріше негативна. Відмінності не дуже разючі. Кажу це як власник Galaxy Note 8. Якщо «вісімка» у вас в хорошому стані, то поспішати позбуватися від неї і бігти за Galaxy Note 9 сенсу немає.

Але якщо ви пропустили «вісімку» і досі користуєтеся більш старою моделлю Galaxy Note (наприклад, «п’ятіркою» або «четвіркою»), то апгрейд має самий прямий сенс. І Galaxy Note 9 буде кроком вперед просто космічного масштабу.

Технічні характеристики Samsung Galaxy Note 9

Розміри і вага – 161.9 x 76.4 x 8.8 мм, 201 грам

Матеріали корпусу – Скло Corning Gorilla Glass 5, алюміній

Екран – 6.4 дюйма (1440 * 2960 точок, 18.5: 9, SuperAMOLED)

Операційна система – Android 8.1, Samsung Experience 9.5

Процесор – Exynos 9810, 8 ядер (4 ядра до 2.35 ГГц, 4 ядра до 1.9 ГГц), 64 біт, 10 нм

Пам’ять – є версії 6/128 ГБ, 6/256 ГБ, а також 8/128 ГБ

Інтерфейси – Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v 5.0, USB Type-C, NFC

Дві SIM-карти (nanoSIM), комбінований слот (можна встановити одну сім-карту + microSD до 512 ГБ).

Датчики – акселерометр, барометр, гіроскоп, геомагнітний датчик, сенсор Холла, датчик серцебиття, датчик наближення, датчик RGB освітлення, датчик тиску, сканер відбитків пальців, сканер райдужної оболонки ока, сканер обличчя (працює в темряві).

Основна камера – 12 мегапікселів, DualPixel, f/1.5/2.4, оптична стабілізація зображення, світлодіодний спалах, запис відео в 4К, режим живої фотографії, розмиття заднього плану, інтелектуальне визначення режиму зйомки, оптичний зум х2

Фронтальна камера – 8 мегапікселів, автофокус, f/1.7

Ємність акумулятора – Li-Ion 4000 мАг, час роботи в змішаному режимі не менше доби (до 6 годин роботи екрану), вбудована бездротова зарядка WPC/PMA, швидка зарядка за 90 хвилин до 100 відсотків

Захист – ступінь захисту від вологи і пилу IP68, додатковий захист від ударів

Доступні кольори – чорний, мідний, синій металік

Вартість в Україні – від 32 тис грн за версію 6/128 ГБ, від 37 тис грн за версію 8/512 ГБ

Залишити відповідь