Субота, 20 Квітня, 2024
Суспільство

Кримський “суд” залишив під арештом чотирьох українських моряків

“Верховний суд” окупованого Криму залишив без змін рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою захоплених російськими прикордонниками українських моряків.

Верховний суд Криму залишив під арештом чотирьох українських моряків, водночас, зменшив їхні терміни утримання під вартою на один день. Про це повідомляє спільнота «Крымский Процесс».

19 грудня, у верховному суді Криму розглядалися апеляційні скарги на арешт 5 українських моряків: Володимира Варимеза, Андрія Оприска, Сергія Цибізова і Юрія Будзя.

Українські моряки брали участь в судовому засіданні по відеозв’язку із московського СІЗО «Лефортово».

На думку захисту, захоплені моряки є військовополоненими, тому до них слід застосовувати норми не Кримінального-процесуального кодексу РФ, а Женевської конвенції. Сторона захисту вказувала суду на те, що арешт українських моряків порушує Женевську конвенцію, і просила суд скасувати рішення суду першої інстанції і звільнити моряків з-під варти.

Прокурори, в свою чергу, заперечували, кажучи про те, що підсудні не є військовополоненими, «так як Україна і РФ не перебувають в стані війни».

Залишити відповідь