Неділя, 19 Травня, 2024
Здоров'я

Вчені створили унікальний препарат від астми

Фахівці Інституту імунології Федерального медико-біологічного агентства (ФМБА) створили засіб, що дозволяє пацієнтам уникнути приступів астми.

Вчені відзначають, що ліки будуть впливати на причину виникнення хвороби, а не просто боротися з симптомами, повідомляє РІА Новини.

Препарат пройшов стадію доклінічних випробувань. Фахівці довели, що інгаляційне введення речовини призводить до значного зниження запалення тканин бронхів.

Як пояснив директор інституту, член-кореспондент РАН Муса Хаитов, створене речовина на молекулярному рівні блокує синтез білка «винуватця» запалення інтерлейкіну-4, який запускає процес розвитку алергічних захворювань.

В препарат увійдуть два компонента – молекула міРНК (малі некодуючі молекули РНК), що зупиняє вироблення ІЛ-4, а також катіонний пептид, який дозволяє точно доставити речовина в найбільш важливі для зупинки запалення ділянки клітини.

«Внаслідок взаємодії з препаратом ферментні системи організму« розрізають »матричну РНК ІЛ-4, що містить інформацію про первинну структуру білка. В результаті ІЛ-4 не виробляється, а алергічне запалення значно послаблюється », – сказав Муса Хаитов.

Заввідділом респіраторної медицини Імперського коледжу Лондона професор Себастьян Джонсон розповів газеті, що в США і Великобританії на різних стадіях досліджень знаходяться препарати, які працюють за аналогічним принципом, але російським вченим вдалося показати, що саме ІЛ-4 грає центральну роль у розвитку запалення нижніх дихальних шляхів.

Фахівці вважають, що препарат буде популярний і ефективний для пацієнтів. За словами професора Томського державного університету, лікаря імунолога-алерголога Ольги Федорової, у цих ліків немає аналогів в світі.

Залишити відповідь