П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

ЦВК Конго оголосила переможця виборів президента

За даними виборчої комісії ДР Конго, перемогу на президентських виборах здобув опозиціонер Фелікс Тшісекеді. Інший опозиційний кандидат Мартін Фаюлу, який фінішував другим, заявив про обман з боку виборчої комісії.

На президентських виборах у Демократичній Республіці Конго (ДРК) перемогу здобув лідер опозиційної партії “Союз за демократію і соціальний прогрес” Фелікс Тшісекеді. Про це виборча комісія ДРК повідомила у ніч на четвер, 10 січня, інформує агентство Reuters.

За даними комісії, Тшісекеді здобув понад 7 мільйонів голосів виборців, або ж 39 відсотків. На другому місці – опозиційний депутат і колишній менеджер компанії Exxon Mobil Мартін Фаюлу з 6,4 мільйона голосів. Провладний кандидат Еммануель Рамазані Шадарі, якого підтримував багаторічний президент країни Джозеф Кабіла, здобув 4,4 мільйона голосів виборців.

Тим часом впливова у країні католицька церква, посилаючись на дані тисяч добровільних спостерігачів, заявила про перемогу на виборах Мартіна Фаюлу. Останній після оголошення виборчою комісією результатів заявив про обман.

“Ці результати не мають нічого спільного з правдою на виборчих дільницях”, – зазначив він в інтерв’ю французькій медіакомпанії Radio France Internacional, цитує агентство dpa. “У конголезького народу вкрали перемогу – і конголезький народ з цим ніколи не змириться”, – додав він.

Залишити відповідь