П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Економіка

Українець побудував будинок, що заощаджує енергію

На даху біля будинку сонячні панелі і вітрогенератор, причому останній – його власний винахід.

Тепло і світло є, але платіжки за них не приходять. Без комунальних послуг живе полтавський винахідник. Автономний будинок на дачній ділянці побудував, тому що залишився без квартири, і був змушений економити на всьому. Як влаштований енергоефективний купольний будинок розповів і показав він нашій Олені Орловій, рубрика “Житлове питання”.

Цей будинок виділяється на тлі інших незвичайних купольною формою і накопиченням різних пристроїв на даху. Його власник – полтавський пенсіонер – колишній військовий інженер Віталій Майборода.

“Сам будинок обійшовся в 15 000 доларів. Це ціна квартири в п’ятиповерхівці”, – розповідає Віталій.

За своє житло в 70 квадратних метрах, порахував власник, віддавав би взимку по три тисячі грн за опалення та електроенергію. А так не платить зовсім! Тому на даху у нього сонячні панелі і вітрогенератор. Причому останній – його власний винахід.

Сонця майже немає, але сонячна батарея все одно працює, не так ефективно, як в сонячний день, але електроенергію виробляє. З’явиться сонце, або з’явиться вітер – вітрогенератор почне крутитися

Електроенергія, яку виробляють сонячні панелі і вітрогенгератор, потрапляє в два акумулятора.

“Зараз мені цих акумуляторів вистачає від одного до трьох днів в експлуатацію, якщо немає сонця”, – розповідає винахідник.

Обігрівається будинок декількома способами. Має звичайний твердопаливний котел, але незвичайної конструкції і розміщення. Він у підлозі.

“У звичайній печі знаходиться димохід, який йде вертикально. Ну і ці всі гази від згоряння продуктів виходять назовні. Принцип той, що дуже багато енергії через цей димохід просто випаровується в повітря. В реактивній печі димохід є, але він не вертикальний, він горизонтальний, він під підлогою першого поверху”, – говорить Віталій Майборода.

Димом винахідник гріє підлогу першого поверху. Другий опалює електроенергією і сонцем. Головне, каже, добре утеплити будинок.

“Ось так стукає, це все пінопласт. Товщина стіни тут 20 сантиметрів. Що це дало, бачите, як тепло, а опалення вимкнене. Батарея є. Ось вона – електрична. Вона працює буквально п’ять-сім годин, ну якщо дуже сильний мороз, може 8 годин на добу”, – говорить він.

Але більше гріє не електрика, а сонце. Ці отвори відходять від сонячних панелей на даху. Усередині такої чорної коробочки – металевий лист. Сонце нагріває його, і тепле повітря потрапляє в кімнату.

Навіть при морозній, але сонячній погоді, запевняє, такі накопичувачі тепла можуть давати до плюс п’ятдесяти. Зберігає тепло і сама форма будинку. Під куполом живе донька винахідника.

“Спочатку я дуже сильно дивувалася, мені тут дуже комфортно перебувати, постійно хочеться прилягти на диван, трохи поспати, енергетика тут дійсно дуже велика”, – зізнається Віталіна Майборода.

Це тільки початок, каже інженер. Будинок планує розширити, добудувати басейн з підігрівом, розгорнути теплиці і вдосконалити пічне опалення.

Залишити відповідь