П’ятниця, 29 Березня, 2024
Наука

Частинки пластика знайдено у кишківнику людини

Вчені досліджували матеріали, взяті в восьми різних країнах

Людство вже звикло до фото і відео тварин, спотворених мережами і пластиковою упаковкою. Багато, на жаль, до цього байдужі. Деякі взагалі вважають, що загроза завалити планету пластиком – надумана, і жива природа легко переварить всі ті мільйони тонн, які “вінець творіння” не обтяжує себе переробити, а просто скидає в світовий океан. Переварить, звичайно. В тому числі за допомогою наших же шлунків і кишечника. Як вам така перспектива?


Пластик уже у нас всередині.


Мікрочастинки пластику вперше знайдені в фекаліях людини. У дослідженні взяли участь 8 добровольців з Австрії, Італії, Фінляндії, Японії, Голландії, Польщі, Росії та Великобританії.


Добровольці протягом тижня заповнювали щоденники, в яких докладно записували, що вони вживали в їжу. Шість з восьми їли морепродукти (саме мешканці океанів в першу чергу стають основними накопичувачами пластика). Всі вісім учасників щодня пили воду з пластикових пляшок. За підсумком всі учасники здали аналізи.
І у всіх зразках фекалій були знайдені мікрочастинки (50-500 мікрометрів) пластика – в деяких різноманітність досягало 9 різних видів. Найбільш часто зустрічалися поліпропілен і поліетилен. З них роблять пакети, труби, упаковку для напоїв і продуктів, гаджети та іграшки – тобто все те, до чого ми щодня торкаємося руками, звідки п’ємо і їмо.

«Це перше дослідження, яке підтвердило те, про що ми давно підозрювали. Тепер важливо зрозуміти, який саме вплив має пластик на організм людини, особливо пацієнтів із захворюваннями травної системи », – коментує Філіп Швабль з Медичного Університету Відня.


Досліджень на цю тему, як не дивно, немає. Зате відомо, що частинками пластика мають шкідливий вплив на репродуктивну систему і печінку тварин.

Залишити відповідь