П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Економіка

Ціни на нерухомість в Україні можуть впасти

Експерти кажуть, що сподіватися на таке особливо не варто, бо вагомих передумов для цього немає

Сьогодні в Україні, і зокрема в Чернівцях, надзвичайно активізувалося житлове будівництво (багатоповерхових будинків). Можна набратися сміливості й навіть заявити, що ми спостерігаємо за будівельним бумом. Наприклад, у Чернівцях будують десятки багатоповерхівок. Відповідно, що більше будують житла та за стабільної національної валюти, ціни на нерухомість можуть навіть впасти.

Як кажуть деякі експерти з ринку нерухомості, цього року ціни на житлову нерухомість можуть впасти на 10-20%. Бо є надлишок житла, а рентабельність будівельного бізнесу зменшилася з 20-30% до 10-ти. За різними даними, в Україні сьогодні на первинному ринку є «зайві» 20 тисяч квартир. А на вторинному – удвічі більше – 40 тисяч. І це за найскромнішими підрахунками. А цього року зайвого житла стане ще більше.

Багато компаній (найчастіше у містах-мільйонниках) через фінансові проблеми намагаються продати недобудови, які міняють своїх власників по кілька разів. Позбутися таких квадратних метрів можна одним способом – продати його зі значною знижкою. Хоча самі забудовники традиційно постійно підвищують вартість будівництва, адже зростають ціни на будівельні матеріали, вищими стають податки, зарплата тощо.

А хтось, навпаки, намагається зекономити саме на якості витратних матеріалів. Відповідно, якість такого житла нижча і ціна також відповідна.

“Окремі забудовники у Чернівцях пропонують відносно недороге житло, але його якість досить невисока. А ще є проблеми із документами – аби ввести будинок в експлуатацію, – каже експерт з нерухомості Віталій Власенко”. – Скоріш за все, ціни цього року на нерухомість не зміняться (або навіть трохи виростуть). Бо хтось із забудовників може дозволити собі почекати свого клієнта і продати за відповідну ціну.

Як зауважили в Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України, за умови відсутності зовнішніх політичних чинників вони прогнозують подальшу стабілізацію вартості нерухомості. Основна активність на ринку, як і раніше, буде залишатися в економ-сегменті, причому пропозицій на вторинному ринку тут поменшає. Темпи запуску нових об’єктів первинки трішки знизяться.

Ніяких передумов появи доступного іпотечного кредитування, як і раніше, спостерігатися не буде. Ринок комерційної нерухомості, а також сегмент оренди, особливою активністю вирізнятися також не будуть.

1 коментар

Залишити відповідь