П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

MasterCard оштрафовано на 570 мільйонів євро

У Брюсселі фінансове покарання для MasterCard пояснюють надмірно високими тарифами за користування кредитками у певних операціях в ЄС

Відповідне рішення ухвалила в вівторок, 22 січня, Європейська комісія (ЄК) в Брюсселі.

Єврокомісари пояснюють цей крок надмірно високою платою, котру MasterCard встановив за користування його кредитними картками в країнах ЄС. Йдеться про міжбанківські стягнення, що сплачуються банком, який обслуговує продавця, банкові, котрий обслуговує власника кредитної картки.

Ці механізми дозволяють банкам, котрі обслуговують продавців, перекидати ці видатки на плечі продавців, а останні, своєю чергою, закладають їх у ціну товару, передає агентсво dpa. Тож у кінцевому рахунку таке зростання вартості товарів і послуг зачіпає навіть тих, хто не є власником карток Mastercard, пояснюють у ЄК.

“Політика MasterCard призводила до того, що витрати на розрахунок карткою штучно підвищувалися – на шкоду споживачам та підприємствам роздрібної торгівлі в ЄС”, – заявила єврокомісарка з питань конкуренції Маргрет Вестагер, цитує інформагенція dpa.

За даними Європейської Комісії, до 2015 року компанія MasterCard порушувала антимонопольне законодавство ЄС. Такі дії компанії призвели до штучного обмеження внутрішнього ринку ЄС та зашкодили транскордонній конкуренції. MasterCard визнав свої дії протиправними, через що сума штрафу скоротилася на 10 відсотків.

Залишити відповідь