Четвер, 18 Квітня, 2024
Економіка

Мінекономіки просить ветувати продовження мораторію на землю

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує президентові України застосувати право вето до закону України №2666-VIII, яким до 1 січня 2020 року продовжується мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.

У Міністерстві нагадують, що згідно зі статтею 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а право приватної власності, зокрема на земельні ділянки, є непорушним.

Ще травні 2018 року Європейський суд з прав людини визнав таким, що порушує права людини, постійне продовження в Україні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

За оцінками Світового банку, коли в Україні запрацює ринок землі, це створить можливості для зростання ВВП щороку на додаткових 0,6-1,6%, сприятиме розвитку сільськогосподарського сектору і щороку дозволить залучати приблизно 1,5 мільярда доларів додаткових інвестицій.

За підрахунками Мінекономрозвитку, відсутність ринку землі в Україні погіршує добробут майже 7 мільйонів українців, які на сьогодні є власниками земельних паїв. За оренду ділянок, вони отримують у 5 разів меншу плату у порівнянні з власниками паїв у сусідніх країнах.

Залишити відповідь