П’ятниця, 17 Травня, 2024
Економіка

Компанія з Нью-Йорка судитиметься з обласною радою за бурштин

Рівненська обласна рада вдруге відмовила державному підприємству «Бурштин України» у дозволі на видобуток бурштину у Володимирецькому районі

Хоч це була ініціатива урядова — «Бурштин України» та «Укрбурштин» ще у 2016-му визначили підприємствами, які мають право рекультивувати порушені незаконним видобутком землі, перед цим добувши з них залишки каміння.

Торік «Бурштин України» уклав угоди з кількома підрядниками — приватними структурами, які й проводитимуть усі роботи. На ділянці Цепцевицького лісництва у Володимирецькому районі мало працювати ТОВ «Уорлд Ембер Україна», що належить зареєстрованій на Уолл-Стріт у Нью-Йорку корпорації «Уорлд Ембер Корпорейшн».

За даними українського держреєстру, власницею американської компанії є канадійка Давлетта Білалова, проте корпорацію пов’язують і з українськими бізнесменами, зокрема Олегом Ситником.

На сесії підтримали прохання державного підприємства лише три депутати. Решта підозріло поставилась до того, що у документах йдеться про отримання спецдозволу на геологічне вивчення родовища, а не на видобуток бурштину. І хоча помічник директора ДП «Бурштин України» Костянтин Ващенко запевняв, що отримання саме такого спецдозволу передбачає постанова Кабміну і насправді буде видобуток, депутати не повірили. Були також претензії до поганої співпраці підприємства з місцевою громадою.


Директор ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій зазначає, що підприємство повторно подаватиме документи. Натомість, за його словами, «Уорлд Ембер Україна» позиватиметься на облраду до суду. Мовляв, компанія вже вклала у цей проект більше мільйона доларів, звезла на ділянку техніку, оплачує охорону — і втрачає кошти.

Залишити відповідь