Четвер, 25 Квітня, 2024
Авторське

«Купуйте житло у лісі, який ми для вас вирубали»: новини з Пущі-Водиці

Ми вже писали про те, як забудовники взялися за Пущу-Водицю. Анонсована нами акція відбулась, і наслідки її дуже сумні.

2 лютого 2019 року громадяни разом із поліцією зайшли на територію скандального будівництва за адресою вул. Квітки Цісик, 34-36. «Те, що ми побачили, важко описати: вирубано 214 вікових дубів, сосен та кленів, – сказав Ігор Кирикевич, один із організаторів акції. – Більшу частину чудової деревини “Київміськбуд” уже вивіз та, мабуть, гарненько продав, але навіть те, що лишилося… колоди у метр в діаметрі, величні сосни, вік яких був 90-120 років. Багато старих пущан відверто плакали: ці дерева пережили Громадянську війну та Другу Світову. Вони пам’ятали Миколу ІІ та Петлюру, Грушевського та Денікіна, більшовистських комісарів та польських жовнірів, гітлерівців та червоноармійців… Кличка вони не пережили».

У цій ситуації можна лише зафіксувати збитки – назад спиляні дерева не поставиш, і навіть якщо примусити винних посадити натомість аналогічну кількість дерев, це буде дуже нерівнозначна заміна. «Подивіться на ці дерева: вони могли б рости ще років сто, – сказав Ігор Кирикевич. – А тепер замість них пустир. Не дамо забудувати нашу Перлину – заповідну Пущу. Бо, якщо це трапиться тут, на Квітки Цисик, 34-36, – це стане стартом забудови усієї Пущі. І вона перетвориться на звичайний спальний масив Києва. Точно в такий спосіб був забудований санаторно-курортний ліс у Святошино. Точно у такий спосіб забудували Аркадію та інші рекреаційні та водозахисні землі вздовж Чорного моря в Одесі».

Активісти не перебільшують. Генплан м. Києва до 2020 р. передбачає певне ущільнення так званої сельбищної частини Пущі-Водиці: «Квартирна забудова здійснюватиметься як на територіях реконструкції – 37,2 тис. м2, так і на вільній від забудови площадці – 36,2 тис. м2. У новому багатоквартирному житловому фонді згідно рішень ДПТ передбачено збільшення загальної площі квартир на 39,2 тис. м2». Однак майбутня будівля на Квітки Цісик, 34-36, що має постати в зоні обмежень,  має стати об’єктом рекреаційного призначення. Чим «санаторні апартаменти» відрізнятимуться від звичайнісіньких квартир – неясно. Принаймні  «Київміськбуд» не криючись продає їх у такій якості на своєму сайті та офіційній сторінці у Фейсбук. Мабуть, слово «афера» тут згадується першим.

Активісти вважають винними Київраду, котра надала дозвіл на будівництво, мера, котрий це підписав, та «Київміськбуд», який узявся за безпосередню реалізацію. Ступінь їхньої провини мав би встановити суд, але сподіватися на судову гілку влади наразі не випадає.

«Вже починається на шпальтах підконтрольних міській владі кишенькових ЗМІ: “Город должен развівацца” та “Людям нужно гдета жить”, – говорить Ігор Кирикевич. – Під прицілом Пуща-Водиця! Унікальна рекреаційна територія, здравниця, курорт та заповідна територія сьогодні, напевно, дуже солодкий шматок для забудовників, але ці наміри потрібно зупинити, дати реальну оцінку діям усіх, хто дозволив будувати, знищити велику кількість вікових дерев. Такі збитки неможна компенсувати грошима, це злочин. Якщо ми, кияни, не зупинимо це будівництво, незалежно від того, які в них є документи, то через дуже короткий термін часу Пуща буде лише назвою».

Звісно, нікому не хочеться жити в бетонних джунглях. Але вирубування вікових дерев у Пущі-Водиці показало, що ми на вірному шляху до цього. Поки що можна принаймні зупинити бездумну забудову, мінімізувати втрати і зробити все можливе для їх відшкодування. Але цей шлях обіцяє бути довгим і кривавим. Поки що мало кому вдавалося протистояти київським забудовникам. Очільниця спільноти «Варта Києва» Лідія Гончаренко прокоментувала це так: «Коли “Київміськбуд” замуровував територію Сінного ринку, більшість мовчала, коли знищив зупинку, зелену зону біля центрального РАГС під “манхетенський комплекс”, знову масова тиша, коли труїли птахів козаку Руголю і лізли до нього в двір, намагаючись знищити історичний будинок, усім було байдуже і т. д. Десятки кримінальних проваджень, навіть у НАБУ на цю злобудовну шоблу, по заявах громадськості роками мусоляться замість розслідування, тому зрозуміло, що без перепон просуваються далі. Їх зупинив спротив тільки на провулку Святошинському, 2, але то була бійня».

Шанси врятувати Пущу-Водицю від «злобудовників» мінімальні. Однак докласти всіх зусиль однозначно варто. Тому поки що громадськість налаштована рішучо.

Стоїмо.