Понеділок, 18 Березня, 2024
АвторськеСуспільство

ДАБІйний Майдан: беремо ДАБІ в облогу-2. Як розгнівані кияни спробували зупинити незаконних забудовників

Ми вже писали про незаконну забудову в Пущі-Водиці, та звісно, вона в Києві далеко не ексклюзивна. І кияни після численних, проте не дуже успішних спроб зупинити «злобудовників» на місцях вирішили взятися за проблему глобально. 14 лютого вони, об’єднані Громадянською ініціативою «Штаб оборони Києва», пішли до Державної архітектурно-будівельної інспекції й узяли її в облогу з категоричною вимогою навести лад у забудовах столиці та припинити варварське нищення Києва. Питання поставили руба: або керівництво ДАБІ виконає свої обов’язки і відкличе протиправно видані дозвільні документи, або нехай забирається геть. Терміни виконання вимог активісти також поставили жорстко: завтра ж зупинити три незаконні забудови, де активно ведуться роботи, і до 21 лютого розробити план дій з аналізу ситуації на інших об’єктах. Активісти пригрозили, що якщо ж їхні вимоги не буде виконано, то керівників установи звільнять з роботи відповідно до ст.5 Конституції («Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування») і витягнуть на вулицю. І ось настав час розплати перевірити, що було зроблено, і або виконати свою погрозу, або утертися.

Але не так сталось, як гадалось.

Спочатку протестувальники, прийшовши до стін ДАБІ, побачили незрозумілий контрмітинг: там уже стояло з півсотні пенсіонерок та примкнулих до них, тримаючи в руках плакати одного автора – це було помітно і по оформленню, і по орфографії та пунктуації. Вимоги на плакатах були абсурдними: «Позносити всі гаражі», «Ніяких перепланувань у квартирах», «Знищити в будинках електропроведення», «Поробити на дахах будинків аеродроми для літаків», «Забити вікна шифером: вимагаємо нових ДБН» тощо. На запитання про те, чого вони вимагають, пенсіонерки ховалися за плакатами, кажучи, що там усе написано. Дехто відповідав, що це просто жарт. Також до останнього протестувальники – якщо їх можна так назвати – стверджували, що їх ніхто не організовував, самі прийшли, бажаючи висловитися проти незаконної забудови. Але раптом з’явилася ще одна пенсіонерка, без плаката, і заявила, що саме вона є головним організатором. Представившись головою ГО «Забудовам ні» Валентиною (якщо йдеться справді про це ГО, котре не має ні власного офіційного сайту, ні сторінок у соцмережах, то це така собі Валентина Іванівна Бортнійчук), вона охоче почала роздавати коментарі пресі. За її словами, ГО «Забудовам ні» вирішило потролити ДАБІ, де сидять хабарники. А киян, котрі прийшли вимагати від ДАБІ виконання своїх вимог, відправила всередину будівлі – мовляв, вирішувати питання треба там, а не тут. Утім, пообіцяла не влаштовувати провокацій – «ми мирні люди, ви шо», але при цьому запевнила, що акція триватиме, аж доки учасники не доб’ються свого. Хоча мета цього карикатурного протесту очевидна: створити картинку, котра створить враження абсурдності протестів проти діяльності (чи то пак бездіяльності) ДАБІ.

Спілкування безпосередньо з ДАБІ розгніваних киян, котрі відстоюють свої права на землю, небо і сонце, було схоже на біг по піску. Спочатку ДАБІ вмовляло киян попуститися – мовляв, ми-то можемо зробити те, чого ви хочете, можемо заборонити подальше будівництво, але забудовник це легко оскаржить у суді, і після цього ви вже не зробите нічого, тому давайте не поспішати, все продумаємо… Але кияни були настільки розлючені, що в якійсь іншій країні це могло би закінчитися лінчуванням. ДАБІ нагадали і те, що з проханнями/вимогами перевірити законність будівництва по деяких об’єктах зверталися ще в липні та серпні, і те, що ці перевірки виглядають напрочуд підозріло – в цей час будівництво припиняється, тому перевірка не може застати нікого уповноваженого, цілує замок і йде собі геть.

https://www.facebook.com/100008565781067/videos/2070891413206365/
Стрім цієї теплої зустрічі

Учасники акції залишилися з суперечливими враженнями. З одного боку, приводу задіяти напряму вищезгадану статтю 5 Конституції нема – ДАБІ не пішло на ескалацію конфлікту, погодившись рухатись у потрібному громадськості напрямку. А з іншого…

«У вівторок ми йдемо до заступниці директора Департаменту містобудування Валентини Антоненко, яка направо і наліво з порушенням усіх  можливих вимог чинного законодавства роздає дозволи на будівництво, – сказав Петро Михайленко, координатор Штабу оборони Києва. – Також у нас буде низка запитань щодо Олександра Свистунова, головного архітектора Києва. Робочі групи в Києві створено давно – люди вже мимоволі стали фахівцями… Просто для того, або чиновник виконував свою роботу, за яку отримує гроші, потрібно, щоби хтось постійно давав йому копняка ззаду. Тому ходитимемо до них щотижня».

Список вимог поповнився, оскільки долучилися люди з Київщини, де відбувається така сама забудовна вакханалія. «На мій погляд, вимога має бути одна: хай вся ця банда пише заяву за власним бажанням, – вважає Петро Петро Михайленко. – Моя особиста думка – я би виніс разом із кріслами ще минулого тижня».

Отже, які наслідки сьогоднішньої акції, крім традиційного «говорили-балакали, сіли та й заплакали»? «У сухому залишку – те, що вони починають реагувати так, як мали реагувати без копняка під зад весь цей час, – резюмує Петро Петро Михайленко. – Плюс є ще деякі нюанси, котрі залежать від пана Свистунова та від пані Антоненко – ми робили моніторинг, і виявилося, що з понад 150 містобудівних умов, виданих Антоненко, 137 – із порушенням законодавства.  Взяти до прикладу будівництво на Гончара, 55-б: цільове призначення земельної ділянки – обслуговування Інституту геології, Антоненко ж видає дозвіл на будівництво багатоповерхівки. Це як? Це вже компетенція правоохоронних органів, а не громадськості. І це не поодинокий випадок».

Що ж, якщо ДАБІ не схаменеться, то її членів таки винесуть разом із кріслами. А може, й виносити не будуть – просто з вікон повикидають.

P.S. На журналістський запит про долю того ж таки скандального будівництва в Пущі-Водиці ДАБІ досі ніяк не зреагувало. Утім, ця установа не визначається оперативністю в реагуванні на запити. Але якщо все-таки ми отримаємо її коментар із цього приводу, то неодмінно опублікуємо.