П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Трамп оголосив надзвичайний стан, проте Конгрес його не санкціонував

Президент Дональд Трамп заявив країні, що кризова ситуація змушує його діяти

Про це повідомляє VOA.

У Вашингтоні розгорнулася боротьба між виконавчими і законодавчими федеральними органами влади, результат якої, можливо, вирішить третя гілка влади – судова. Приводом до того послужила декларація президента Дональда Трампа про введення надзвичайного стану для прискорення будівництва стіни на кордоні з Мексикою – надзвичайного стану, якого Конгрес не санкціонував.

«Ми маємо намір протистояти кризі в сфері національної безпеки на нашому південному кордоні. Ми переживаємо вторгнення наркотиків, банд, людей, і це неприйнятно », – підкреслив президент.

У демократів це викликало обурення.

«Ми маємо намір використовувати всі наявні у нас інструменти для боротьби з ним в зв’язку з цим неконституційним захопленням влади», – заявила конгресвумен-демократ Деббі Вассерман-Шульц.

Kонгрессвумен-демократ Дебби Вассерман-Шульц (архивное фото)

Однак деякі законодавці-республіканці підтримали рішення Трампа.

“Він ставить безпеку американського народу вище партійної політики, і я ставлюся до цього з великою повагою”, – вважає конгресмен Стівен Палаццо.

Припускають, що в кожній палаті Конгресу набереться необхідна більшість для скасування декларації про введення надзвичайного стану, але цього буде недостатньо для подолання вето, яке Трамп, ймовірно, накладе на таку ініціативу.

Деякі юристи вважають, що аргументи, якими Білий дім пояснює введення надзвичайного стану, не витримають перевірки в суді.

Залишити відповідь