Субота, 20 Квітня, 2024
Культура

На Волині відреставрують браму, якій триста років

board.lutsk.ua

Брама XVII століття — єдина, що залишилася від розкішного палацового комплексу Вишневецьких-Чарнецьких у Любешові

Навіть у сьогоднішньому напівзруйнованому вигляді вона вражає своєю величчю і стала одним із символів Любешова, його візитівкою. Зображення брами можна побачити в багатьох любешівських кабінетах, бо  вона є основою герба містечка. Та в останні десятиліття унікальна пам’ятка, спільна для історії України, Литви і Польщі, просто гине.

“Любешів — містечко, яке має історію мінімум п’ять століть, і будівлі, які збереглись, є тому свідченням. Те, що вони потребують реставрації і догляду, поза сумнівами. Ворота замку, які зображені на гербі Любешова, — в першу чергу. Це наша історія, наша культура, свідчення того, що ми, любешівці, не без роду-племені, а з відомого і давнього Любешова”, — каже Олег  Кух.

Загалом Любешів і крім брами має цікаву історію та об’єкти історичної спадщини.

Є перекази, що у підземеллях, якими поритий Любешів, може бути захована бібліотека часів Речі Посполитої. Невідомо, які скарби виявили б розкопки на місці знищеного 1969 року знаменитого любешівського костелу святого Іоанна Євангеліста. Його спорудження особисто контролював сам Папа Римський. Костел був не тільки святинею, а й неперевершеною пам’яткою архітектури. У самому центрі містечка — приміщення колегіуму католицького ордену піарів.

Це велична споруда родом із XVIII століття, у колегіумі в 1753—1758 роках навчався національний герой Польщі Тадеуш Костюшко, соратник одного із засновників США Бенджаміна Франкліна та ад’ютант першого президента США Джорджа Вашингтона.

Залишити відповідь