Вівторок, 30 Квітня, 2024
Політика

Російських найманців «ПВК Вагнера» помітили в Лівії, ЦАР, Судані та на Мадагаскарі

Сотні найманців, пов’язаних з російською військовою розвідкою, надають підтримку впливовому командиру в східній частині Лівії.

Про це повідомляє The Telegraph.

За інформацією джерела в британському уряді, сумнівна «ПВК Вагнера» надає підтримку Халіфі Хафтару – командиру Лівійської національної армії. 300 російських бойовиків знаходяться в Бенгазі. Крім того, збройним формуванням Хафтара постачають артилерію, танки, дрони та військове спорядження.

У січні Лівійська національна армія почала нову кампанію і бере під контроль нафтові родовища країни. На цьому тлі Хафтар та лідер міжнародно визнаного уряду Лівії провели зустріч і погодилися з необхідністю проведення виборів, хоча їх дату не встановлено.

Співрозмовник журналістів розповів, що російські найманці хочуть убезпечити глибоководні лівійські порти Тобрук та Дерна для російського флоту, а також можуть контролювати поставки нафти в Південну Європу, якщо отримають контроль над лівійським енергетичним сектором. Новина про причетність «вагнерівців» до війни в Лівії перегукується з інформацією про зусилля Росії з розширення свого впливу в Африці.

Арсенал Москви охоплює різноманітні методи – від збройових та енергетичних угод, до надання скритної військової та політичної підтримки. За інформацією журналістів, найманці «ПВК Вагнера» працюють в Центрально-Африканській Республіці та Судані, а також на Мадагаскарі.

Залишити відповідь