П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ПолітикаСкандал

Російські пропагандисти підтримують кількох кандидатів в Президенти України

Всі звикли вважати, що на чергових президентських виборах в Україні російська влада зробила ставку на “перевірених” кандидатів на кшталт Юрія Бойка чи Олександра Вілкула. Проте справжня ставка Путіна є іншою – пише наш оглядач Зиновій Котенко в своєму матеріалі “Як Раша-ТБ своїх кандидатів в Президенти України захищає”.

Пропагандистські сюжети, які продукує російське ТБ, передруковуються багатьма українськими ЗМІ і виходять синхронно з тим, як в певних кандидатів в Президенти України виникають проблеми. Журналіст дослідив, що подібні збіги спостерігаються переважно щодо Юлії Тимошенко, проте російське ТБ ставиться лояльно також до Володимира Зеленського та Іллі Ківи, який є постійним гостем (через скайп-включення) популярних російських ток-шоу.

Іншим серйозним напрямком діяльності російської пропаганди є поширення фейків про Президента України Петра Порошенка та Службу безпеки України. Місцями доходить до абсурду, коли оприлюднюються повідомлення, що Голова СБУ Василь Грицак планує тікати з України, а ознакою цього є те, що «в січні на свій день народження він вилітав в США».

Але частина фейків є настільки правдоподібною, що поширення їх через соцмережі призводить до того, що частина українців починає вірити їм. Так сталося з відомою ситуацією в Житомирі, коли фотографію того, як Петро Порошенко підходив до своїх прихильників, обрізавши, подали як «Президент тікає від активістів». А те, що він свідомо і сміливо пішов у натовп в Чернігові, знехтувавши попередженням власної охорони та не звернувши увагу на образливі вигуки активістів Національного корпусу, російські ЗМІ та частина українських, показати «забули».

В цьому контексті автор звертає також увагу на суперечливу позицію міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та лояльних до нього громадських та політичних організацій.

Повний аналіз цієї теми читайте за посиланням.

Залишити відповідь