Середа, 15 Травня, 2024
АнонсиКультура

Куди піти 15 березня

Концерт гурту Zapaska

Після тривалої перерви ZAPASKA повертається у Київ з сольним весняним концертом! Меланхолійна фольктроніка, атмосферний нуар, інтелігентні танці, улюблені пісні в свіжих аранжуваннях.

Подільський shy.pop/folktronica дует – Яна Шпачинська та Павло Нечитайло, перебуваючи удвох на сцені, створюють щільне музичне полотно зі звуків традиційних музичних інструментів (гітари, дворядного баяна «Калінка», рабаби, калімби, усних гармонік, дудука та ін.), вокалізмів, драм-машини та ефекторних процесорів.

Гурт відомий в Україні та в багатьох європейських країнах, зокрема численні виступи були у Польщі, Фінляндії, Німеччині, Чехії, Угорщині та Нідерландах. Цього року Zapaska відзначатиме 10-річний ювілей існування. За цей час колектив випустив два міні-альбоми та дві повноформатні платівки.

Час: 20.00.

Місце: Mezzanine (вул. Нижньоюрківська, 31).

Вартість: 199 – 250 грн.

Відкриття виставки «Срібна земля. Культурний Ренесанс»

Виставка «Срібна земля. Культурний Ренесанс: кінець XVIII – перша половина ХІХ століття» присвячена золотій добі українського релігійного та національного відродження на Закарпатті. На що спроможна одна людина? Чи до снаги їй не тільки досягти високого становища, а й уплинути на культурний та освітній розвиток цілої генерації?

Андрій Бачинський (1732-1809) спромігся здобути високий авторитет серед політичної еліти Австро-Угорської імперії, очолити Мукачівську греко-католицьку єпархію, стати радником імператриці Марії-Терезії, увійти до верхньої палати сейму Єпископ.

Він заклав основу єпархіального архіву, розширив і упорядкував бібліотеку єпархії, яка за його життя нараховувала кілька тисяч стародруків та манускриптів. За його сприяння в 1804 році у Буді (зараз Будапешт) було вперше в історії Закарпаття надруковано Біблію, яка мала допомогти «зберегти нашу материнську мову, письмо і національність».

Така активна діяльність Андрія Бачинського спричинила появу цілої генерації вчених: істориків, філософів, мовознавців, педагогів, психологів, математиків і дала поштовх українському релігійному і національному відродженню на Закарпатті. Тож чи багато до снаги одній людині?

Виставка допоможе вам знайти відповідь на це запитання. В експозиції буде представлено першу друковану закарпатську Біблію (1804), історичні праці Іоана Базиловича, першу на землях Західної України друковану граматику української мови «Grammatica Slavo-Ruthena» Михайла Лучкая, а також його церковні проповіді, копії рукописів Довговича та ін.

Виставку створено на основі друкованих видань та копій рукописів, які надає Наукова бібліотека Ужгородського національного університету, а також сучасних видань із колекції Музею книги і друкарства України.

Час: 16.00.

Місце: Музей книги і друкарства України (вул. Лаврська, 9).

Вартість: вхід вільний.

Urban Gypsy з програмою «Jazz in Paris»

Цього вечора ви наблизитесь до звучання Парижу. Талановитий український «джаз-мануш» колектив Urban Gypsy виконає гітарний джаз Джанго Рейнхардта. Серед композицій пролунають легендарні французькі мелодії.

Дмитро Кушніров – гітара

Матвій Миронов – скрипка

Михайло Левіт – гітара

Олександр Ємець – контрабас

Час: 20.00.

Місце: Music Space MK (вул. Богдана Хмельницького, 57б).

Вартість: 250 грн.

Проект «Chloe Couture»

Христина Храновська спільно з журналом L’Officiel Україна представляє проект «Chloe Couture», покликаний привернути увагу суспільства до моди як до одного з видів візуальних мистецтв. «Chloe Couture» ‒ це ретроспектива всесвітньо відомого модного Дому, заснованого 1952 року талановитою дизайнеркою Габі Агійон.

«Chloe Couture» ‒ це ретроспектива всесвітньо відомого модного Дому, заснованого 1952 року талановитою дизайнеркою Габі Агійон. Протягом усього часу існування Chloé залишається брендом, орієнтованим на потреби жінки. В різні періоди модний Дім очолювали видатні дизайнери ‒ Карл Лагерфельд, Стелла МакКартні, Фібі Файло, Ханна МакГіббон та інші.

В межах проекту представлено спеціальну ретроспективну колекцію Chloé Archive, сформовану 2011 року, яка відтворює тематичні лінії бренду та ключові моменти історії модного Дому. У двох залах представлено тридцять образів: впізнавані, знакові моделі експонуються поруч із менш відомим, але не менш важливим для історії моди вбранням, уперше показаним широкій публіці.

У другій залі вбрання «супроводжує» добірка вінтажних журналів L’Officiel з 1970-их років до сьогодні та знамениті фотографії Гі Бурдена, Клайва Ерроусміта, малюнки класика fashion-ілюстрації Антоніо Лопеса. Візуальний супровід демонструє, яким чином Дім моди Chloé створює впізнавану естетику і шарм, «зашитий» у ДНК бренду.

Також відбудуться лекції про історію Дому Chloe та роботу з його архівами.

Час: 12.00.

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6).

Вартість: відвідання виставки входить у вартість вхідного квитка до музею – 40 грн повний, 20 грн пільговий (студенти, школярі, пенсіонери); відвідання подій у рамках виставки: повний квиток – 70 грн, пільговий – 30 грн.

Концерт соціального рейв бенд «ЦеШо»

ЦеШо — музично-театральний проект Влада Троїцького. Засновника ЦСМ ДАХ та гуртів DakhaBrakha і Dakh Daughters. Це соціальний рейв, дзеркало сучасного дня, голос молодої України, банда культурних камікадзе або хор світлого майбутнього.

Разом з акторами на сцені – їхні зменшені копії, п’ятеро ляльок у таких же комбінезонах та кольорових шапках. Симулякри їхніх власних «я», а водночас і узагальнений образ сучасних людей, і проекція наступного покоління. В руках музикантів – віолончель, контрабас, акордеон, мелодика, саксофон, ксилофон та перкусії. Зі сцени буде показано 15 композицій, сплетених в авторську послідовність із переходами-переливами між ними.

Час: 19.00.

Місце: Atlas (вул. Січових Стрільців, 37-41).

Вартість: 350 – 490 грн.

Кінопоказ опери-балету «ARK/Ковчег»

У кінотеатрі українського фільму «Ліра» проект «NOVA OPERA на великому екрані» презентує відеоверсію опери-балету «THE ARK / Ковчег» від незалежного ТБ betv.

Кожному з нас доводиться в певний момент будувати і збирати свій Ковчег. Жодне життя і жодне покоління не уникне свого потопу, кожен приречений на власні випробування. Всесвітній потоп наших днів – це хвилі інформаційного сміття, трешу, фейків, що захлюпнули нас із головою. Чи зможемо ми подолати розгубленість, зібрати найдорожче і виплисти? І що вихопимо з хаосу, що візьмемо з собою, чим заповнимо свій Ковчег?

Вистава Влада Троїцького – саме про це. Про такі грандіозні філософські речі режисер говорить мовою пластики й оперної музики, а основою лібрето став найбільш емоційний і ліричний текст Старого заповіту – «Пісня пісень» Царя Соломона.

Опера-балет «THE ARK» – це третя частина біблійної оперної трилогії (після опери-реквієму «IYOV» та опери-цирку «BABYLON»), створеної композиторами Романом Григорівим (Roman Grygoriv) та Іллею Разумейком (Elias Spricht) спільно з режисером Владом Троїцьким та музикантами формації NOVA OPERA.

Перші дві частини трилогії після прем’єрних показів в Україні в сезонах 2015-2017 було з успіхом представлено на різних європейських майданчиках, серед яких Віденська філармонія, Македонська опера, Театр Шекспіра в Гданську, велика оперна зала в Любліні та ін.

Музика опери-балету об’єднує постмінімалізм і нову простоту з алюзіями на епохальні музичні символи минулого (Чайковський, Бах, семпловані фрагменти стародавніх народних пісень) та активне використання лайв-електроніки, звучання препарованого рояля та розширених вокальних технік.

«THE ARK» – спільний українсько-швейцарський проект формації NOVA OPERA за участі Totem Dance Group.

Час: 19.00.

Місце: Кінотеатр «Ліра» (вул. Велика Житомирська, 40).

Вартість: 50 грн.

Вечір скрипкової музики «Голос скрипки»

«Королева скрипки», «Паганіні в спідниці» – як тільки не описують гру Богдани Півненко музичні критики. Композитори Мирослав Скорик та Валентин Сильвестров відгукуються про неї як про музикантку найвищого світового рівня. Це виконавиця, яка своїм прочитанням твору може змусити по-новому подивитися на власне дітище навіть його автора.

І саме цього вечора ви маєте можливість послухати та побачити Богдану Півненко з її студентами та насолодитися високою скрипковою музикою. Концертмейстеркиня – лауреатка міжнародних конкурсів Анна Хмара.

Режисер, авторка сценарію і ведуча – Тетяна Зозуля.

Технічне забезпечення – Олександр Куцевалов, Дар’я Біжко.

Керівник центру – з. а. України Володимир Голосняк.

Час: 19.00.

Місце: Мистецько-концертний центр ім. Івана Козловського (вул. Хрещатик, 50б).

Вартість: 150 грн.

В українських традиціях: Виставка етно-килимів «Поцілунок сонця»

Виставка творів Валентини Ткач і Марії Вовкули «Поцілунок сонця», що вперше приїде до Києва, презентує творчі здобутки мистецької родини з м. Богуслава. На виставці будуть представлені килимові вироби, виготовлені майстринями у традиційній для України техніці ткацтва — «лічильній». Для робіт використано натуральну овечу вовну, фарбовану в різні кольори. До тогож на відкритті відбудеться демонстрація ткання на дерев’яному верстаті та перегляд документального фільму про богуславське ткацтво.

Час: 16.00.

Місце: Національний музей українського народного декоративного мистецтва, корпус № 2 (вул. Лаврська, 9).

Вартість: вхід вільний.

Концерт Юліана Мілкіса і NotaBene Chamber group

Юліан Мілкіс – видатний соліст, камерний музикант. Унікальні інтерпретації, чудова віртуозність і неповторний, чарівний звук, властивий цьому артисту, принесли йому визнання публіки і критиків.

Виступав із симфонічними оркестрами Торонто й Едмонтону, оркестром радіо СВС (Канада), Національним оркестром Ліона, Камерним «Вівальді-оркестром», Ансамблем солістів «Ермітаж» і багатьма іншими колективами, під керуванням Арнольда Каца, Еріха Бергеля, Маріо Бернарди, Геннадія Рождественського, Марка Горенщтейна, Михайла Каца, Х’ю Вольфа, , Хобарта Ерла та інших відомих диригентів.

NotaBene Chamber group (Київ, Україна) — камерний альянс, об’єднання українських музикантів Нового Формування: Максим Грінченко (скрипка), Андрій Павлов (скрипка), Іван Грицишин (альт), Артем Полуденний (віолончель). Репертуар квартету включає класичну і сучасну музику. За час існування (з 2015 року) ансамбль взяв участь у багатьох музичних заходах у Європі, серед яких сольні концерти, майстер-класи та міжнародні фестивалі.

Час: 19.00.

Місце: Будинок Звукозапису Українського Радіо (вул. Л. Первомайського, 5б).

Вартість: 100 – 300 грн.

Залишити відповідь