Четвер, 18 Квітня, 2024
АвторськеСуспільство

Боротьба з порушеннями правил паркування: як «уполювати оленя», маючи лише камеру та доступ до інтернету

Кияни звикли потерпати від автівок, припаркованих будь-де. Наліпки «Я паркуюсь, як ідіот/лайно/олень» і навіть дряпання обшивки чи проколювання коліс злісним порушникам правил паркування проблеми не вирішували. Але в ХХІ столітті таких оленів можна відстрілювати виловлювати цілком безкровно.

На початку 2019 року громадські активісти-айтішники зробили телеграм-бота, через якого можна збирати факти порушень правил паркування. Проект «Київські олені» і працює так: людина, яка має телеграм-акаунт, підключає собі бота, підписуючись на канал, і, побачивши оленя, фотографує його, вписує під світлину державний номер автомобіля і постить у бота, далі ця фотографія з підписами потрапляє на модерацію, а коли модератор натискає кнопочку «схвалити», знімок опиняється на головному каналі. Розробники спеціально зробили анонімізацію для того, щоб олені не могли визначити, хто саме їх уполював – це підвищує рівень безпеки активістів.

Київська влада виявила зацікавлення «Київськими оленями» (звичайно, не сама – активісти їй допомогли), але поки що співпраця, так би мовити, на стадії розробки. Наразі в каналі 57 учасників (частина з них – київські чиновники, хоч як це дивно), із них активних 10-15, але динаміка аналогічних груп показує, що ця цифра може вирости до декількох тисяч за якийсь тиждень. Також є група для спілкування.

Наприкінці додамо запрошення долучатися та корисні лінки для потенційних «мисливців на оленів»:

https://t.me/KyivDeer – КАНАЛ – для фотофіксації Оленів

https://t.me/KyivDeerBot – ФотоБОТ – для каналу

https://t.me/KyivDeerChat – ЧАТ – для сльозливих історій оленеводів та переможних байок хантерів 🙂

https://facebook.com/KyivDeer – ФБ-сторінка.

Гарного полювання!

Залишити відповідь