П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АвторськеАналітикаПолітикаУкраїна

Електоральна картина в регіональному зрізі: за кого голосували в областях України

Дуже і дуже цікавим видається регіональна пост виборча картинка. Експерти, аналізуючи результати голосування по областях, констатують, що фактично вперше в історії незалежності підтримка одного кандидата (мова про Зеленського) об’єднала всю країну, подолавши традиційний розкол за мовною, регіональною і територіальною ознаками.

В цілому, за фронтмена «95 кварталу» віддали свої голоси майже 5,6 мільйона виборців. Рівень його підтримки, за даними ЦВК, становить 30.24%.

Чинний президент Порошенко заручився підтримкою майже 3 мільйонів українців і сумарно набрав 15.95% голосів.

Показник підтримки Юлії Тимошенко становить 13.40%.

Майже два мільйони голосів пішло в електоральну скарбничку Юрія Бойка (11,67%).

По одному мільйону голосів виборців, але з різницею в тисячах, набрали Анатолій Гриценко – 6.91%, Ігор Смешко – 6.04%, і Олег Ляшко- 5.48%.

Потім за шкалою виборчих симпатій слідують Олександр Вілкул- 4.15% і Руслан Кошулинский- 1.62%.

Найменший рівень підтримки українські виборці надали Роману Насирову та Сергію Носенко. Обидва отримали по 0,01% голосів.

Тепер пройдемося по регіонах. Це вкрай важливо, як мінімум, з двох причин. Перша: розуміння загальнодержавного громадського настрою. Друга: реальний репутаційний рівень мерів міст, які публічно підтримали кандидата Порошенка. Ну, що ж, поїхали.

Згідно з офіційними даними Центрвиборчкому Володимир Зеленський є лідером підтримки виборців в більшості областей країни і в Києві.

Найвищий рівень довіри Зеленський отримав в Дніпропетровській області – 45,34%, Одеській – 41,26%, Миколаївській – 40,67%, Запорізькій – 39,82%, Закарпатській – 38,32%, а також в Херсонській та Харківській областях.

Найменше прихильників Володимира Зеленського виявилося серед електорату Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Вінницької та Хмельницької областей. Проте, показник підтримки Зеленського і в цих областях досить високий – від 12% до 24%.

У столиці акторові віддали свої голоси понад 400 тисяч виборців (27%). Цікавий момент: як свідчать результати виборів, досить багато голосів за Володимира Зеленського віддали військовослужбовці, зокрема, що знаходяться в зоні ООС. Це можна трактувати однозначно: діючий верховний головнокомандувач не зміг/не захотів застосовувати адміністративні важелі тиску на людей в погонах.

Другим на виборах-2019 фінішував Петро Порошенко з результатом 15,95%.

У столиці чинного главу держави підтримали майже 400 тисяч виборців, що склало 25,6%. Це другий кількісний показник електоральної підтримки серед всіх регіонів, який отримав Петро Порошенко.

Лідером симпатій виборців пан Порошенко став у Львівській області – 35,33%. Досить високий рівень підтримки діючого гаранта в Тернопільській – 24,39%, Івано-Франківській – 22,32% областях. Томос спрацював?

А тепер найцікавіше. Не секрет, що два регіональних і досить медійно активних персонажа – мер Дніпра Борис Філатов і міський голова Харкова Геннадій Кернес публічно підтримали Петра Порошенка. І що ж ми бачимо за підсумками виборів? Харківська область: Зеленський – 36,39%, Бойко 26,28%, Порошенко – 8,52%. Дніпропетровська область: 45,34 відсотка у Зеленського, другий результат у Юрія Бойка – 12,36%, і «бронза» у Олександра Вілкула (10,93%). 8,32 відсотка – результат Петра Порошенка, який поступився в цій області не тільки перерахованим вище кандидатам, а й Юлії Тимошенко (8,52%).

Екс-прем’єр отримала найвищий рівень підтримки в Івано-Франківській області – 22,58%, а також у Волинській, Чернівецькій, Чернігівській та Тернопільській областях.

Найменше своє «так» Юлії Тимошенко сказали в Донецькій – 3.59%, а також в Луганській, Харківській та Одеській областях.

У Київській області за Юлію Тимошенко віддали свої голоси 16,86% виборців.

Для пані Тимошенко це вже третє фіаско в боротьбі за президентський пост. Витримавши паузу в кілька днів, Юлія Володимирівна озвучила свою поствиборчий позицію в Facebook пості: «Ми отримали понад 2,5 мільйона голосів. Цього виявилося замало для перемоги, але цього достатньо для нашої роботи в ім’я вільної і щасливої України. Бо ви – не просто два з половиною мільйона громадян. Ви найкращі!… я дуже і дуже прошу вас. Ні відчаю, ніяких сумнівів і коливань. Ми дуже потрібні сьогодні нашій рідній, нашій найкращій в світі Україні. І вона нам потрібна – сильна, красива, незалежна, демократична. Тому вибір у нас тільки один: тільки вперед! Сильні – не здаються!».

Тобто, очевидно, що після поразки на виборах глави держави, ЮВТ робить ставку на осінні парламентські вибори. Працювати, відверто кажучи, є над чим, оскільки зараз фракція «Батьківщина» є однією з найбільш малочисельних (навіть Ляшко попереду) і становить всього 20 нардепів. Для порівняння: БПП – 135 «багнетів», «Народний Фронт» – 80, «Опоблок» – 38.

Лідер «Опозиційною платформи – За життя» Юрій Бойко заявив, що за даними паралельного підрахунку голосів йому віддали перевагу близько 12% виборців (офіційні дані ЦВК – 11,67%). «Ми зміцнилися в центральних регіонах, Житомирській, Черкаській, Хмельницькій областях, посилилися на Західній Україні. І в Закарпатській, і в Чернівецькій області у нас показники набагато вище, ніж були на попередніх парламентських виборах 2015 року. І як представник «Опозиційною платформи – За життя» я отримав там значно більшу підтримку, ніж у 2014 році », – заявив Бойко.

Найбільшу підтримку він отримав в Луганській області – 43,96%, а також Донецькій – 36,84% і Харківській – 26,58%.

Анатолій Гриценко має 5-й результат – 6,91%. Найвищий рівень підтримки – 19% в Львівській області, по 17% і 15% в Тернопільській і Івано-Франківській областях відповідно, понад 9% голосів виборців Гриценко набрав в Черкаській області, Києві та на Волині.

Наступним в кандидатському рейтингу абсолютно несподівано (6,04%) виявився екс-глава СБУ Ігор Смешко. Його персону експерти називають феноменом нинішніх виборів, мовляв, не проводив ніякої реклами, не «світився» в телевізорі, а отримав такий солідний результат.

Найбільше голосів за Смешко віддали жителі Черкаської області – майже 11%, а в Києві Ігор Смешко випередив Анатолія Гриценка з показником в 9,63%.

Сьому позицію зайняв лідер Радикальної партії Олег Ляшко — 5,48%. Найнижчий рівень підтримки цей кандидат отримав в Києві – 1,41%, а також у Донецькій, Дніпропетровській та Харківській областях.

Найбільше виборців підтримали головного радикала країни в Чернігівській області – 12,27%. Порівну виборців – 9,88% – Ляшко підтримали у Волинській та Рівненській областях, трохи менше в Хмельницькій і Житомирській.

Більше 8% голосів Ляшко набрав у Вінницькій, Сумській, Черкаській та Кіровоградській областях.

Підводячи риску, констатуємо: і вітчизняні, і міжнародні спостерігачі в один голос стверджують, що у воєнний час Україна провела вільні і демократичні вибори, що не може не викликати поваги. Але, ясна річ, ставити жирну крапку у виборчій історії-2019 гранично рано – попереду другий тур президентських виборів, а потім осінній парламентський марафон, який, що очевидно, буде дуже і дуже спекотним.