Четвер, 16 Травня, 2024
Політика

Анкарі доведеться обирати між С-400 та американськими літаками

Сенатори Сполучених Штатів Америки Джим Інгофф, Джим Ріш та Боб Менендес заявили, що на Туреччину накладуть санкції, якщо вона отримає поставки російських зенітних ракетних систем С-400.

Про це повідомляє The New York Times.

Зокрема, вони відзначили, що Анкарі доведеться обирати між С-400 та американськими літаками, адже отримати обидві технології їй не дозволять.

“Вибір президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана матиме глибокі наслідки для місця його країни у світі, його відносин із Сполученими Штатами та її статусу в НАТО”, – йдеться у колонці.

Так, Інгофф, Ріш та Менендес наголосили, що якщо Туреччина справді отримає С-400 у липні, як заплановано, її позбавлять права отримати американські винищувачі F-35. Крім того, у такому випадку турецькі промислові підприємства, які залучені до створення та обслуговування програми F-35, будуть з неї виключені.

“Придбання Туреччиною С-400 було би несумісним із її забов’язаннями перед НАТО та зменшило би її спроможність гармонійно взаємодіяти з союзниками. Придбання С-400 створило би неприйнятний ризик, бо радарна система С-400 може дати збройним силам Росії можливість вирахувати, як працюють F-35”, – зауважили сенатори.

“Санкції важко вдарять по економіці Туреччини – позначаться на міжнародних ринках, відлякають прямі закордонні інвестиції та завдадуть шкоди аерокосмічній та оборонній промисловості Туреччини”, – додали вони.

1 коментар

Залишити відповідь