Понеділок, 17 Червня, 2024
Культура

В Україну прибула грамота Петра I про призначення Київського митрополита

До Києва прибула грамота 1708 року, видана Петром I митрополиту Йоасафу Кроковському про постановлення його на Київську митрополію. Її передали з Німеччини

Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук на своїй сторінці в Facebook.

“Тим часом, сьогодні вночі відбулась надзвичайна подія – з Німеччини до України прибула унікальна культурна цінність – історичний документ – Грамота Петра І. З моєю заступницею Тамарою Мазур особисто зустрів артефакт у Міжнародному аеропорту “Бориспіль”. Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (Федеральна земля Баден-Вюртемберг)”, – повідомив міністр.

“Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національного заповідника “Софія Київська”, де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду”, – уточнив він.

Нищук також підкреслив, що за свідченнями істориків цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією, адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя.

Залишити відповідь