Вівторок, 12 Березня, 2024
Культура

Франція оголосила конкурс проектів з відтворення шпиля Нотр-Дама

93-метровий шпиль був сконструйований в XIX столітті, його спорудження зайняло 23 роки. Каркас шпиля складався з 500 тонн деревини, покритих 250 тоннами свинцевих пластин

Франція оголосила про конкурс проектів щодо відтворення шпиля собору Паризької Богоматері, який впав під час пожежі в понеділок.

Прем’єр-міністр Франції Едуар Філіп оголосив, що участь у конкурсі можуть взяти архітектори з усього світу. За словами прем’єра, новий шпиль повинен відповідати сучасним технологіям і духу часу, передає Бі-бі-сі. Раніше президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що собор буде відреставрований і стане “ще гарнішим, ніж раніше”.

“Ми відбудуємо Нотр-Дам, щоб він став ще гарнішим. І я хочу, щоб це було зроблено за п’ять років. Ми можемо це зробити, ми будемо мобілізовані”, – сказав Макрон.

93-метровий шпиль був сконструйований в XIX столітті, його спорудження зайняло 23 роки. Каркас шпиля складався з 500 тонн деревини, покритих 250 тоннами свинцевих пластин. При високій температурі свинець розплавився, ставши джерелом токсичного диму.

Французькі ЗМІ пишуть, що реставратори для відтворення шпиля можуть використовувати зображення собору з гри 2014 року Assassin’s Creed Unity. Дія гри розгортається в XVIII столітті в Парижі. Художниця Керолін Міусс, яка працювала над створенням гри, витратила два роки на створення максимально точної віртуальній копії собору Паризької Богоматері.

Залишити відповідь