П’ятниця, 29 Березня, 2024
АнонсиКультура

Куди піти 18 квітня

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/03/afisha-kyiv-got-to-be-free.jpg

Рок-мюзикл «Got to be free»

2014 році семеро ентузіастів із різних професій (музиканти, актори, банкіри, юристи) згуртувалися навколо запису музичного альбому «Got to be free». Згодом ця музична історія Майдану переросла у рок-мюзикл.

«Got to be free» – це 12 новел-рефлексій про новітню історію України – Київський Майдан та війна на Сході. Це історії про трансформацію нас усіх, суспільства, яке після Революції гідності не буде вже колишнім.

Мюзикл постійно трансформується. Він був показаний для вузького кола глядачів у Києві й у Львові, у 2018 р. виступив хедлайнером наймасштабнішого фестивалю української культури Bloor West Village Toronto Ukrainian Festival.

У Театрі на Подолі показ у акустистичній версії – це спроба відродження музично-драматичного жанру в театрі. «Got to be free» – це живий рок-саунд, яскраві спецефекти, креативний балет, імерсивна сценографія та сильні емоції.

Час: 19.00.

Місце: Київський академічний драматичний театр на Подолі (Андріївський узвіз, 20б).

Вартість: 200 – 900 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-the-naked-room-vystavka-olha-haidash.jpg

Виставка Ольги Гайдаш «Продукти»

Протягом наступних 4 тижнів галерея The Naked Room перетвориться на магазин, на вітринах якого – роботи художниці Ольги Гайдаш. Характерна вивіска ПРОДУКТИ, яку ми звикли бачити «на районі», зустрічатиме привітним блиманням перехожих на Рейтарській – вулиці народження нової консюмеристської культури Києва.

Ольга Гайдаш працює із різними художніми медіа та вільно міксує матеріали, фактури, кольори та образи. Обираючи матеріальну форму для втілення задуму, художниця спирається передусім на інтуїтивні асоціації, аніж на реальні властивості та призначення речей. У просторі її «супермаркету» касовий чек перетворюється на коштовне домоткане полотно, кожна літера й цифра на якому дбайливо вишиті вручну (шукайте передбачення в кінці!). А звичайний «китайський» пляжний рушник, навпаки, набуває неабиякої символічної вартості, адже перетворюється на гігантську копію німецької посвідки на прожиття Ольги, колишньої студентки берлінського Університету мистецтв.

Експозиція творів-товарів збиває з пантелику і ставить питання про істинне призначення речей. А зрештою, і про призначення предметів мистецтва як таких. І дійсно, як ставитися до індивідуально запакованого у вакуумну плівку апельсину, відлитого традиційним способом з гутного скла? І що робити, коли цей апельсин насправді виявився мікро копією вулкану Тейде 3718 метрів заввишки?

Окрема історія – живопис. Найбільш популярна та комерційно бажана форма мистецтва, «насущний хліб» будь-якої комерційної галереї. Живописні полотна стоять на полицях поруч із керамічними в’єтнамками та пальмою з фруктів, і зовсім не стидаються свого товарного статусу. На полотнах Ольги – також об’єкти. Проте – зафарбовані, а отже, приховані від очей потенційних глядачів-споживачів. І тому ще більш бажані, ніж усе недоступне й «дефіцитне». Ба більше, Ольга зафарбовує також і самі плями-зафарбовки. А отже, перетворює кольорову пляму – цей базовий елемент живопису – на штучний товар. Але він доступний лише оптом, у вигляді цілої картини.

Завітайте прицінитися. Постійним покупцям – знижка 10 %.

Про художницю. Ольга Гайдаш народилася 1991 р. у Миколаєві. 2011 року закінчила Миколаївський художній коледж, відділення декоративно-прикладного мистецтва, а 2016 – Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, відділення сценографії. 2017-2018 рр. навчалась в Університеті мистецтв Берліну (UdK) за стипендією DAAD. Учасниця колективу художників «Монтаж». Живе та працює в Києві.

«Продукти» – перша персональна виставка Ольги в Києві.

Час: 11.00.

Місце: Галерея сучасного мистецтва «The Naked Room» (вул. Рейтарська, 21).

Вартість: вхід вільний.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2017/02/afisha-kyiv-numer-482-docker-pub.jpeg

Виступ гурту «Нумер 482» @Docker Pub

«Нумер 482» – один з найуспішніших гуртів нової хвилі української рок-музики 2000-их, автори хіта «Добрий ранок, Україно».

Час: 20.00.

Місце: Docker pub (вул. Богатирська, 25).

Вартість: від 125 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-den-vidviduvacha-mystetskyi-arsenal.jpg

День відвідувача у Мистецькому арсеналі

Хочете дізнатись більше про історію та секрети Мистецького арсеналу? А про виставку «Дивовижні історії Криму»?

Протягом Дня відвідувача до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць ви дізнаєтесь про Мистецький арсенал як історико-архітектурну пам’ятку та про кримські археологічні пам’ятки, кургани, фортеці, колони та мистецтво, натхненне Кримом.

Також у цей день відбудуться екскурсії виставкою о 12.00, 15.00 та 18.00.

Час: 11.00.

Місце: Мистецький арсенал (вул. Лаврська, 12).

Вартість: вхід вільний.

Концерт Квінтету Мар’яни Головко «Вічно зелені»

Концерт Квінтету Мар’яни Головко «Вічно зелені»

Цього вечора для вас на трубі гратиме Денис Аду, за роялем – Родіон Іванов, на гітарі – Денис Донцов, басову партію виконуватиме Олександр Ємець, на ударних – Роман Гуменюк.

«Вічно зелені» – саме цей наївний переклад англійського терміну Evergreen дуже гарно характеризує пісні, що прозвучать на концерті. Ви почуєте українські пісні, написані в період «відлиги».

Більшість цих композицій написано у той період нашої історії, коли джазову музику вже можна було почути та використовувати у своєму репертуарі, але будь-які прояви індивідуальності все одно треба було ховати за ідеологією. І саме в цей період народжувалися справді вічні пісні.

Ви почуєте музичні твори Мирослава Скорика, Анатолія Кос-Анатольського, Ігоря Шамо, Олександра Білаша, Ігоря Поклада, Анатолія Горчинського, Степана Сабадаша, Владислава Толмачова та інших.

Час: 20.00.

Місце: Music Space MK (вул. Богдана Хмельницького, 57б).

Вартість: 150 – 250 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-dim-mk-viktor-miniailo.jpg

Виставка Віктора Міняйла «Суперформалізм»

Віктор Міняйло за фахом електрик, працює в ІТ-компанії. Малювати навчився самостійно, все життя створює картини у стилі абстракціонізму. У творчому арсеналі Віктора понад 300 робіт. Художник супроводжує твори короткими описами про те, коли і за яких обставин виник задум картини.

Перша виставка-продаж робіт художника відбулася в межах благодійного аукціону у 2017 році. Половину вилучених за продаж робіт коштів Віктор віддає на благодійність.

Час: 19.00.

Місце: Дім освіти та культури «Майстер Клас» (вул. Богдана Хмельницького, 57б).

Вартість: вхід вільний.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-kirkha-sviatoi-kateryny.jpeg

Концерт «П’яццолла і танго»

«П’яццолла і танго» в аранжуванні В. Самофалова.

Народний артист України В’ячеслав Самофалов (баян)

Лауреатка міжнародних конкурсів Марія Віхляєва (фортепіано)

Астор П’яццолла (1921–1992) «Прощай, Ноніно» (Adios Nonino)

Карлос Гардель (1890–1935) — «Втративши голову» (Por una cabeza) з кінофільму «Танго-бар»

Астор П’яццолла

Фугата (Fugata) частина ІІ сюїти «Сильфіда та Ундіна»

«Самотність» (Soledad) частина ІІІ сюїти «Сильфіда та Ундіна»

«Віолентанго» (Violentango)

«Смерть Янгола» (La muerte del Angel) частина ІV сюїти «Янгол»

Виконує — Олександр Рудько (художнє слово)

«Прощавай, Париж» (Chau Paris)

«Забуття» (Oblivion)

«Лібертанго» (Libertango)

Програму веде Олександр Рудько

Час: 19.00.

Місце: Кірха Святої Катерини (вул. Лютеранська, 22).

Вартість: 100 – 200 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-vystavka-2.jpg

Виставка Наталії Корнєєвої «Mirabile dictu»

Сюрреальність Наталії Корнєєвої цікава і багатошарова, як система шкатулок – одна в іншій, інша в третій, і так до найменшої, в якій ховається екзистенціальний сенс.

Художниця дитячих книг, що все життя щиро грала в травестію, в якийсь момент пройшла крізь намальовані двері – разом зі своїми персонажами перейшла ту межу, про яку ми забуваємо, минаючи водорозділ між дитинством і юністю.

Ми стаємо дорослими – і знаходимо, разом із дорослими правами, це почуття занедбаності. Ми як викинуті з раю невідання персонажі Наталії Корнеєвої, більше нікому не потрібні. І в карамельних фарбах дитячої розмальовки тільки сильніша туга за втраченою цілісністю – коли іграшки були великими.

Час: 19.00.

Місце: Галерея «ХудГраф» (вул. Межигірська, 23/22).

Вартість: вхід вільний.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-zbs-band.jpg

Вистава «Каліки» та концерт «ЗБСбенд»

Театр «Золоті ворота» вперше на «Сцені 6». В один вечір вистава «КАЛІКИ» та концерт ЗБСбенд.

«КАЛІКИ»

Автор: Серґій Ґьоснер

Режисер: Стас Жирков

Тривалість: 80 хв.

Жанр: майже комедія про двох хлопців, які розмовляють про дівчат та свої хвороби

Обмеження за віком: 14+

Актори: Богдан Буйлук, Владислав Оніщенко

Актуальна п’єса німецького драматурга Серґія Ґьоснера «Каліки» буквально за кілька років здобула популярність у Німеччині. Стас Жирков, художній керівник театру, запропонує свою версію цього тексту.

Опісля антракту – виступ гурту «ЗБСбенд».

Час: 19.00.

Місце: Сцена 6 (вул. Васильківська, 1).

Вартість: 200 – 350 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-nmiu-vystavka-1.jpg

Відкриття фотодокументальної виставки «Розстріляна еліта: Биківнянський вимір»

Більшовицька влада, прагнучи остаточно утвердитись в Україні, запланувала ліквідацію її провідної верстви шляхом репресій або заміни на більш лояльних діячів із «правильною» біографією. У період Великого терору (1937-1938 рр.) було знищено велику кількість письменників, науковців, митців. Таким чином було загальмовано культурний розвиток України.

На інформаційних планшетах виставки розповідається про життєвий шлях, творчий доробок, обставини арешту і розстрілу представників творчих та інтелектуальних кіл тогочасного українського суспільства. Багато із них були знищені у в’язницях НКВС у Києві та поховані на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

Також на виставці буде представлено праці репресованих радянською владою вчених-археологів М. Макаренка, А. Левковича, лист дружини вченого-археолога М. Єрнста до Л. Берії про безпідставність звинувачень щодо її чоловіка, рукопис та особисті речі Остапа Вишні, тростину Митрополита УАПЦ В.Липківського, а також особисті речі репресованих військових із фондів НМІУ.

Час: 14.00.

Місце: Національний музей історії України (вул. Володимирська, 2).

Вартість: вхід вільний.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-filarmonia-valentyna-matiushenko-olha-tabulila.jpg

Сьомий концерт циклу «Перлини Бароко»

Його буде присвячено Антоніо Вівальді, одному з найяскравіших і найбільш знаних представників епохи бароко. Композитор створив жанр сольного інструментального концерту, а цикл «Пори роки» став справжнім шлягером класичного мистецтва.

Валентина Матюшенко (сопрано)

Ольга Табуліна (мецо-сопрано)

Участь беруть:

Богдана Півненко (скрипка)

Ігор Лещишин (гобой) США

Маргарита Почебут (скрипка)

Національний ансамбль солістів «Київська камерата»

Художній керівник і диригент – Валерій Матюхін

Хор хлопчиків і юнаків сектору практики Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського

Художній керівник – Алла Шейко

Академічний хор «ANIMA» студентів кафедри академічного хорового мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв

Художній керівник – Наталія Кречко

Програма:

– Цикл концертів «Пори року»

для скрипки, чембало і струнного оркестру, тв.8:

Концерт № 4 фа мінор «Зима»:

І. Allegro non molto II. Largo III. Allegro

Концерт № 2 соль мінор «Літо»:

І. Allegro non molto II. Adagio III. Presto

– Арія з опери «Джустіно»

– Арія з опери «Орландо»

– Арія з мотету «IN FURORE GIUSTISSIMAE IRAE»

– Арія Ваганте з ораторії «Тріумф Юдіф»

– Дует з ораторії «Dixit dominus»

– Магніфікат

– Концерт для гобоя з оркестром

– Кантата «Gloria»

Час: 19.00.

Місце: Національна філармонія України (Володимирський узвіз, 2).

Вартість: 70 – 300 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-musei-knyhy-i-drukarstvq.jpg

Відкриття виставки «В обіймах Янгола»

Виставка, присвячена образу янгола в українських іконах, гравюрах та стародруках, була створена у результаті творчої та наукової співпраці двох музеїв – Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та Музею книги і друкарства України. Поєднання в одному виставковому просторі стародавніх книжкових гравюр і українських ікон не випадкове: сюжети ікон з образами янголів перегукуються з подібними образами на гравюрах у стародруках. Часто українська гравюра слугувала зразком сюжетів та композиції для багатьох іконописців.

На виставці будуть представлені рідкісні стародруки ХVІІ – ХІХ століть, зокрема Патерик Печерський 1661 р., Требник 1646 р., Євангеліє 1733 р., твори знаних майстрів граверного мистецтва Іллі Зубрицького, Гочемського, Козачківського, гравюри на шовку Чуда в іконі Почаївській сер. XVIII cт. та ін. з фондів Музею книги і друкарства України.

Серед найдавніших ікон із зображенням янголів різних чинів ангельської ієрархії будуть представлені: «Благовіщення Пресвятої Богородиці» та «Хрещення Ісуса Христа» ХVІІ ст. із Галичини, «Поклоніння пастухів» ІІ пол. ХVІІ ст. з іконостасу с. Перев’ятичі Львівської області, «Благовіщення» ХVІІІ ст. з Івано-Франківщини, «Собор Архангелів» І пол. ХVІІІ ст., «Покрова Богородиці» ХVІІІ ст. з м. Рахів Закарпатської області, «Архангел Михаїл» ХІХ ст. з с. Синевірська Поляна Закарпатської області та ін.

Цікавою за сюжетом і символікою є ікона «Недремне Око» ХІХ ст. з Київщини, на якій зображений малий Ісус Христос, що лежить на хресті з заплющеними очима і проглядає внутрішнім поглядом свою долю: навколо Нього розкладені атрибути-символи Його майбутніх страстей, а в руках Янгола – плат із Його ликом.

Відвідувачі також матимуть можливість побачити унікальну картину «Ангел зі свічкою» з колишнього седнівського маєтку Лизогубів, яку свого часу віднайшов там Іван Гончар і записав розповідь старожилів про імовірну приналежність полотна пензлю Тараса Шевченка.

Відвідавши виставку, ви зможете особисто побачити красу українських ікон і стародруків та відчути сакральну атмосферу спокою і гармонії, якої так не вистачає у нашому буремному сьогоденні.

Час: 17.00.

Місце: Музей книги і друкарства України (вул. Лаврська, 9).

Вартість: вхід вільний.

Залишити відповідь