Субота, 20 Квітня, 2024
Економіка

Всі працівники «Укроборонпрому», включно з Гладковським, пройшли детектор брехні

Президент України Петро Порошенко наголошує, що його завдання як Глави держави та Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України забезпечити проведення неупередженого розслідування фактів корупції в оборонному секторі, а вже справа правоохоронних органів – розслідувати, довести і притягнути всіх винних до відповідальності

За його словами, з цією метою в Державному концерні «Укроборонпром» вже здійснюються конкретні кроки, пише 1news.

«Аудит розпочався. Аудит розпочався з того, що прийнято відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким зобов’язали «Укроборонпром» надати відповідні документи. В тому числі, йдеться про зняття грифу «таємно». І підібрати тих аудиторів, які будуть мати доступ до державної таємниці для того, щоб зробити чистий, неупереджений аудит, який викликає довіру», – сказав Глава держави під час участі у публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища в прямому ефірі «Суспільного телебачення», повідомила 1News його прес-служба.

Петро Порошенко зауважив, що це непросте рішення було прийняте незважаючи на те, що зазначений аудит коштує мільйони доларів, які треба сплатити з державного бюджету, тобто з коштів платників податків.

«Запущено аудит. Прийнято рішення Уряду для того, щоб він був профінансований. До аудиту допущена одна з найбільших чотирьох всесвітньо відомих компаній, якій довіряють у світі», – сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що зазначені рішення були ухвалені для забезпечення не майбутнього аудиту, а для перевірки фактів, що вже були оприлюднені журналістами. «Перевірити:  а чи правда це, чи ні. Бо з будь-якими матеріалами розслідування треба йти в правоохоронні органи. А стаття у найшанованішому виданні – це просто інформація, тим більше, що вона взята з витоку, який відбувся у правоохоронних органах», – сказав він.

Він наголосив, що за три роки не було жодного випадку, коли б мало місце втручання Президента у розслідування будь-яких правоохоронних органах та додав, що таких розслідувань проводиться багато.

«Там, де є розслідування по «Укроборонпрому», стосується директорів заводів, а це великі позиції, стосується директорів фірм або стосується навіть пана Гладковського, було сказано: «Винен? Розслідуйте і притягуйте (до відповідальності – ред.)». В розслідуванні не було жодного прогресу. За рік до виборів був організований інформаційний витік. Рівно за місяць до виборів, не випадково, ця інформація була оприлюднена», – констатував Глава держави.

Натомість реакція Президента на оприлюднені факти була набагато швидшою, констатував він.

«Пройшов місяць. Реакція Президента абсолютно чітка: перше – терміново Гладковського звільнено. Не тому, що доведена його вина, в нас за Конституцією це виключно через суд. А тому, що є підозра, що він може перешкоджати слідству», – сказав Петро Порошенко.

Крім того, всі працівники «Укроборонпрому», включно з Гладковським, були зобов’язані пройти детектор брехні.

Також були ініційовані зміни до законодавства, відповідно до яких має бути знято гриф секретності з тих розділів державного оборонного замовлення, які не будуть перешкоджати рівню обороноздатності держави, підкреслив Глава держави.

Наступним важливим кроком Президент назвав призначення на посаду заступника секретаря РНБО легендарної особистості – героя АТО, героя війни полковника Сергія Кривоноса.

«Який боронив Краматорський аеропорт, якому довіряє суспільство і який має надзвичайні повноваження щодо забезпечення перевірки, притягнення до відповідальності і реформування «Укроборонпрому». З чого він почав? Саме з аудиту, зняття секретності, перезавантаження спостережної ради і забезпечення прозорості там, де це може бути. Впевнений в тому, що це лише початок процесу», – резюмував Петро Порошенко.

Залишити відповідь