П’ятниця, 29 Березня, 2024
Суспільство

В Україну прилетів літак з дітьми, яких незаконно віддали прийомним сім’ям

Сьогодні вночі, 7 червня, 10 дітей сім’ї Сусляк повернулися в Україну. Поки їхні батьки перебувають під вартою, дідусь та бабуся будуть займатися їхнім вихованням. 

Про це повідомили в прес-службі президента України.

Дідусь дітей запевнив, що буде піклуватися про них, але маму замінити не зможе. Він вважає обвинувачення щодо матері своїх онуків безглуздим. 

“Це просто безглузде звинувачення. Я впевнений, я вірю, що правду буде знайдено. Ми віддамо дітям все, що зможемо віддати, але маму ми не замінимо”, – сказав дідусь дітей.

Малечу супроводжував уповноважений Глави держави з прав дитини Микола Кулеба. За його словами, діти тривалий час перебували у переїздах територією Грузії та Росії і їм необхідна тривала реабілітація. Попереду – вивчення подробиць цієї справи.

«Треба з’ясувати, за яких обставин вони перебували з мамою без належного супроводу. Тому що з Росії, де вони просили притулку, їх попросили поїхати», – зазначив уповноважений президента.

Микола Кулеба повідомив, що однією з основних перешкод для повернення дітей в Україну була підозра, що їхні батьки мають намір їх продати. Зокрема, правоохоронців насторожило те, що семеро з десяти дітей були народжені сурогатними матерями протягом одного року.

«Це треба перевірити на території України – яким чином усе відбувалося, за який кошт і так далі. Треба багато чого з’ясувати і на території України, і на території Грузії. Ми не знаємо, що відбувалося в Росії, там загинула одна дитина. Ні у грузинської, ні в української сторони немає можливості провести ексгумацію. Але батьки надали всі документи стосовно поховання цієї дитини», – сказав він.

Уповноважений з прав дитини наголосив, що у Грузії не очікували такого швидкого візиту делегації України

«Генеральна прокуратура Грузії була здивована тим, що вона зненацька постала перед фактом, що дітей треба повернути в Україну. Але слід віддати належне – їм знадобилася всього доба, щоб ухвалити рішення. Нам одразу дали можливість спілкуватися з дітьми, й ми почали готуватися до від’їзду, встановлювати контакти. Я зустрічався з офісом омбудсмена, з представниками міністерства соціальної політики і охорони здоров’я», – зазначив він.

Микола Кулеба наголосив, що діти з родини Сусляків мають проживати з бабусями в одній сім’ї, щоб вони не почувалися розділеними.

«Наше завдання об’єднати їх у родині та надавати реабілітацію. Бо діти у важкому психічному стані, а їхній фізичний стан треба перевіряти», – підкреслив уповноважений президента.

Питання влаштування дітей вирішуватиметься органами опіки одразу після їхнього повернення додому. До Хмельницької області діти від’їжджають сьогодні вранці.

10 дітей, 7 з яких були народжені протягом року сурогатними матерями, їхні батьки-українці передали двом прийомним сім’ям (по 5 дітей у кожну). Батьків затримали правоохоронці, їх підозрюють у торгівлі дітьми. 

Залишити відповідь