П’ятниця, 29 Березня, 2024
Війна

Від початку агресії Росії на Донбасі від мін загинули 977 цивільних осіб

За даними МінТОТ, за період збройного конфлікту від мін та ВЗВ загинули щонайменше 977 цивільних осіб та 1528 – отримали поранення.

Про це повідомили у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

З огляду на таку ситуацію першочерговим завданням є здійснення заходів щодо попередження місцевого населення про забруднені мінами території, маркування цих територій, проведення навчання, особливо для дітей та юнацтва в навчальних закладах. На такі заходи держава вперше виділила цільове фінансування у 2019 році у розмірі 5 млн грн, і розпорядником цих коштів є МінТОТ.

За даними міністерства, у рамках цього фінансування будуть проведені навчання дітей та дорослих – працівників підприємств, аграріїв, інформаційні кампанії, маркування територій та інші. Частина діяльності охоплюватиме всю зону ООС, а в громадах поблизу лінії розмежування буде створено координаційні групи, що впроваджуватимуть широкий комплекс заходів з протимінної діяльності. Попередньо відібрано 10 громад: Станиця Луганська, Новоайдар, Тошківка, Щастя, Талаківка, Білогорівка, Курахове, Сартана, Волноваха, Комишувата.

Ще одним важливим питанням є надання допомоги постраждалим від вибухів мін та вибухонебезпечних предметів (ВНП). МінТОТ у співпраці з громадською організацією «Проліска» за підтримки уряду Швейцарії розпочинає реалізацію проекту «Допомогa особам, що постраждали від мін та вибухонебезпечних залишків війни».

Проектом передбачається надання підтримки постраждалим особам у грошовій формі, яка може спрямовуватися на: придбання необхідних ліків, оплату послуг з медичної, фізичної та психологічної реабілітації, професійної перекваліфікації, інших заходів, спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму.

Залишити відповідь